Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:41 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Românii din diaspora , în atenția statului

ro

18 Aug, 2014 17:19 1818 Marime text
Premierul Victor Ponta s-a aflat astăzi la Eforie unde a deschis în mod oficial ce-a de-a doua ediție a proiectului Diaspora Estival , dedicat românilor de pretutindeni. Ponta i-a îndemnat pe toți cetățenii să învețe ce înseamnă uniune și solidaritate astfel încât să se păstreze identitatea culturală.
 
Diaspora Estival este un proiect inițiat de Ministerul Afacerilor Externe și reprezintă un program destinat românilor de pretutindeni . Acesta are ca scop dezvoltarea dialogului cu organizațiile și asociațiile reprezentative ale românilor de peste granițe. Reprezentanții executivului susțin această inițiativă și speră la o dezvoltare a relațiilor dintre români și străini astfel încât să nu mai existe discriminare.
 
„Eu am încercat împreună cu miniștrii, cu reprezentanții dumneavoastră și cu parlamentarii noștri europeni să spunem peste tot în Europa că nu vom accepta niciodată niciun fel de discriminare legală împotriva românilor și că românii aduc un plus acelor țări și nu creează probleme. Este mult mai ușor în mass-media să iei un român care a comis o infracțiune și să nu vorbești despre zecile sau chiar sutele de mii de români care lucrează legal în statul respectiv și chiar plătesc acolo taxe și impozite de milioane de euro”, le-a spus prim-ministrul Victor Ponta participanților la evenimentul de la Eforie.
 
Aproape trei milioane de români au ales în ultimii 20 de ani să plece din România și să migreze către alte țări din Europa. Deși traiul departe de casă nu este unul foarte comod, românii s-au adaptat la noile condiții de trai.
 
“Suntem foarte mari comunități românești, din sudul Italiei până în nord. Sunt probleme și am dori ca primul-ministru Ponta, atunci când vine în Italia, să discute și cu celelalte comunități românești, nu doar cu aceea din Roma. În Prato, avem o comunitate de peste 4000 de români și am demonstrat că noi știm să fim uniți”, a afirmat Claudiu Stănășel, un român din Italia.
 
Deși România este parte a Uniunii Europene , mulți dintre vecinii străini continuă să o considere o țară mai puţin civilizata. „Trebuie să învățăm să vorbim despre România, la superlativ, și în Europa și oriunde suntem, dacă vrem să fim acel stat puternic acasă care să vă apere pe dumneavoastră”, a susținut Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.
 
Proiectul Diaspora Estival se va desfășura în perioada 17- 24 august iar în luna noiembrie va avea loc și Congresul Românilor de pretutindeni , care va fi finanțat de stat.
 
„Este vorba despre o interfață între românii de pretutindeni și structurile noastre. Intenția noastră este să aibă loc la București, pe 30 noiembrie, într-una din sălile Parlamentului”, a spus Bogdan Stanoevici ministrul delegat pentru românii de pretutindeni.Atenția acordată românilor de pretutindeni probabil nu este întâmplătoare aşa cum vor oficialii noştri să pară. Românii de peste granițe , reprezintă un procent semnificativ din votanții care vor participa la alegerile prezindețiale din acest an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii