Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poveste de coşmar la Ciocârlia Primarul cu termopane la grajduri, locuitorii cu mizeria (galerie foto)

ro

30 Mar, 2012 00:00 12307 Marime text
ciocarlia.jpgOamenii care locuiesc în cele două foste IAS-uri din Ciocârlia, denumite astăzi IAS CILACER şi IAS STELACER, sunt uitaţi de lume şi implicit de autoritatea locală. Primarul pesedist Traian Dragomir nu a reuşit în cei opt ani de mandat să rezolve două dintre problemele care aduc mari nemulţumiri localnicilor

Cei care locuiesc la IAS CILACER se plâng de lipsa locurilor de muncă, de costul exagerat de mare al facturilor la curent, dar şi de drumul prost care face legătura cu şoseaua naţională. Unicul agent economic existent, în speţă un agent comercial, nu face nici el cinste zonei. Localnicii se plâng că acesta le vinde produse expirate şi la preţuri umflate, iar autoritatea locală nu a luat niciodată măsuri în acest sens.

1.jpgAm încercat să discutăm cu administratorul magazinului despre această problemă, dar el a refuzat să dea orice detalii. Însă o alimentară găsesc localnicii şi „la oraş", numai că oraşul este departe şi preţul biletului de autobuz este prea mare pentru ei. Cele mai mari nemulţumiri ale oamenilor de la IAS CILACER sunt legate de drumul prost pietruit şi de preţul mare al facturilor la curent. Drumul spre IAS nu numai că este prost, dar este şi insalubru. Mormane de gunoaie zac la marginea drumului, aşteptând în zadar să fie ridicate de angajaţii autorităţii locale. Şi în zona locuită mizeria este la ea acasă. În spatele unui teren de fotbal improvizat stau depozitate grămezi mari de gunoaie. „Pentru că ne-am rupt maşinile, am ales să ne croim prin câmp un drum de pământ ca să putem ajunge fără probleme la stradă", explică cetăţenii scandalizaţi de situaţia existentă. Cât priveşte facturile la curent, nu ai să găseşti vreun localnic de la IAS CILACER care să fie mulţumit. „Suntem supăraţi cu lumina, plătim pe ea cât nu face, întrucât trebuie să acoperim şi pierderile din sistem", au explicat localnicii. Cetăţenii recunosc faptul că autoritatea locală le-a realizat reţeaua de apă, le-a făcut şcoală şi grădiniţă, însă în cei opt ani de mandat aleşii locali nu le-au rezolvat aspecte la fel de importante legate de reţeaua de curent şi de starea drumului care face legătura cu şoseaua naţională. Deşi nu consumă energie în cantităţi mari, oamenii plătesc lunar pe facturi sume cuprinse între 100 şi 300 de lei, cu mult mai mult decât achită cei de la oraş, unde garantat consumul este mai mare. În fapt, pentru consumul unui bec aprins arareori, pentru un televizor şi un frigider, de ani buni de zile localnicii plătesc pentru curent cât nu face! Îşi iau pâinea de la gură pentru a se achita de această obligaţie care le mănâncă viaţa şi zilele...

Gunoaie, sărăcie şi costuri exagerate

În cazul costurilor exagerate la electricitate, oamenii ştiu una şi bună, în fapt cunosc ceea ce zic ei că le-a transmis autoritatea locală. „Nu avem pământul de sub casă cumpărat şi de aceea nu putem să avem contract încheiat individual cu Electrica, asta ni se spune acum", a precizat un localnic. Dar nici Electrica nu ar avea cumpărat terenul de sub transformator. „Avem două transformatoare şi nu le ia Electrica, pentru că nu are pământul de sub ele", a mai susţinut acesta. Mai nou, în anul de graţie 2012, autoritatea locală le vinde localnicilor terenurile de sub casă. Însă ei nu speră că odată cumpărate terenurile, de altfel la un preţ bun, se va rezolva în sfârşit problema cu lumina. „Cine ştie ce mai urmează după aceasta, ce altceva ne va mai transmite autoritatea locală", susţin descumpăniţi localnicii. De ani de zile oamenii aşteaptă să treacă pe facturare individuală şi să se renunţe odată la facturarea la comun. În anul 2009, localnicii de la IAS CILACER au crezut că această problemă se va rezolva. Primarul Traian Dragomir le-a cerut atunci să-şi monteze contoare în case, în ideea de a fi preluaţi de RENEL. Dar minunea racordării nu s-a întâmplat nici până-n ziua de astăzi. Ca atare, oamenii au plătit în anul 2009 pentru montarea contoarelor sume cuprinse între 1.000 şi 1.600 de lei, iar acum stau cu aparatele în case pe post de bibelou.

Localnicii din IAS STELACER întâmpină aceleaşi dificultăţi ca şi vecinii lor de la IAS CILACER. Drumul care duce la şosea este degradat, iar factura la curent vine pe IAS la comun, oamenii împărţind şi aici frăţeşte suma totală de bani aferentă consumului de curent. Costurile facturilor la energia electrică sunt, de asemenea, exagerate. Iar mizeria este prezentă la tot pasul. O groapă de pământ săpată de autoritatea locală pentru o lucrare este, potrivit localnicilor, neastupată de ani buni, deşi prezintă un real pericol de accidentare.

„Din anul 2005, Traian Dragomir nu mai este primarul meu"

Localnicii de la IAS CILACER nu mai cred demult în cuvântul actualului primar de la Ciocârlia. „Când îi pomenim de problemele avute, ne spune că se vor rezolva. «Se rezolvă, dar nu în mandatul meu!», aceasta ar trebui să spună", susţin oamenii. Cei de la IAS STELACER se declară oameni fără primar încă din anul 2005. „În primul an de mandat, în anul 2004, ne-a dat câte un hectar de pământ în arendă, să-l lucrăm, asigurându-ne că atât timp cât va fi el primar noi vom lucra această suprafaţă de pământ. În anul 2005 ne-a luat hectarul de teren! De atunci, el nu mai este primarul nostru!", au precizat mai mulţi cetăţeni. Oamenii mai au o nemulţumire când vine vorba de şeful autorităţii locale. Atât în cele două IAS-uri, cât şi în satele Ciocârlia de Jos şi Ciocârlia de Sus, localnicii susţin că primarul şi fratele său îşi construiesc două vile frumoase. Potrivit cetăţenilor, momentan, construcţia celor două imobile a fost sistată ca să nu bată la ochi, întrucât se apropie alegerile. Primarul îi mai supără cu ceva. Potrivit oamenilor, nu numai că şi-ar face vilă, dar el şi-a pus şi geamuri tip termopan la grajduri. „A făcut pentru el şi pentru localnicii din satul din care provine - Ciocârlia de Jos, pe noi ne-a uitat. Multe drumuri sunt încă neasfaltate. El şi fratele său îşi fac vile, iar nouă nu ne-au dat locuri de case. A trebuit să extind casa bătrânească să-mi fac un loc al meu", a declarat un localnic din Ciocârlia de Sus.

Ce spune şi primarul

În replică la cele declarate de oameni, primarul susţine că niciuna dintre cele două vile care se construiesc acum la Ciocârlia nu îi aparţine, ambele fiind construite de fratele său. La grajduri, primarul şi-a pus geamuri tip termopan, aşa cum se aude şi-n sat. „Într-adevăr, am pus geamuri termopan întrucât sunt mai ieftine decât cele din lemn", a precizat primarul. Prezenţa gunoaielor pe drumurile care fac legătura cu cele două IAS-uri a fost tăgăduită de primar. „Nu vă luaţi după vorbe! Veniţi să vedeţi dacă sunt gunoaie unde vi se spune!", a precizat şeful autorităţii locale. Cât priveşte problema electricităţii, primarul a menţionat că aceasta există de 12 ani de zile şi că nu prevede o rezolvare a ei prea curând. Transformatoarele de la CILACER au fost cumpărate de către Primărie. „Acum un an şi jumătate, Primăria a depus documentaţia la RENEL pentru a fi aprobată racordarea individuală, dar cei de la RENEL nu au dat răspuns nici astăzi", a afirmat şeful autorităţii locale. De asemenea, primarul Traian Dragomir susţine că nu a reuşit nici până la această dată să cumpere transformatorul de la STELACER, întrucât cei care reprezintă firma nu vor să se pună de acord asupra vânzării lui. În privinţa drumurilor, şeful autorităţii locale a precizat că cei aproximativ 14 kilometri, şapte kilometri de drum până la IAS CILACER şi alţi şapte până la IAS STELACER, ar presupune o investiţie de două milioane de euro. Traian Dragomir a afirmat că nu are banii necesari pentru reabilitarea celor două drumuri. „Nu avem bani. Sperăm să primim fonduri de la Guvern sau de la Consiliul Judeţean pentru reabilitarea celor două drumuri", a menţionat Traian Dragomir. Primarul a adăugat că drumul care face legătura cu IAS CILACER a fost cu ceva timp în urmă reabilitat pe jumătate, în timp ce pe cel de-al doilea, care duce la IAS STELACER, nu s-a intervenit niciodată pe perioada mandatului său.

Primăria Ciocârlia a primit bani pentru drumuri...

Membrii Consiliului Judeţean Constanţa alocă periodic bani doar anumitor primării. Clar, comuna Ciocârlia nu se numără printre ghinionistele care nu au primit niciun leu de-a lungul anilor de la CJC. Nu a fost an în care CJC să nu acorde fonduri Primăriei Ciocârlia. Astfel, între anii 2008 şi 2011, Primăria Ciocârlia a primit fonduri în valoare totală de 4.459.664 de lei (peste 44 de miliarde de lei vechi). În anul 2008, autorităţii locale i-au fost alocate sumele de 950.000 de lei şi 668.650 de lei. În anul 2009 autoritatea locală a primit sumele de 606.701 lei şi 650.000 de lei. În 2010, Primăria Ciocârlia s-a ales de la CJC cu 862.313 lei din impozitul pe venit, iar în anul 2011 i-au fost alocaţi 722.000 de lei. Cum era şi firesc, în sumele alocate au fost prinşi bani şi pentru reabilitarea drumurilor. Din banii primiţi în anul 2008, 500.000 de lei au fost acordaţi pentru infrastructura drumurilor. În 2009, pentru infrastructura drumurilor autorităţii locale de la Ciocârlia i-a revenit suma de 100.000 de lei, iar pentru reţeaua de canalizare, staţia de epurare, modernizarea reţelei de drumuri locale (4 km) în Ciocârlia de Jos, reabilitarea drumului ce face legătura între satului Ciocârlia şi Peştera şi pentru alte câteva obiective i-a fost dată Primăriei suma de 290.000 de lei. De asemenea, în acelaşi an, pentru cheltuieli curente şi de capital pentru drumuri a fost repartizată suma de 250.000 de lei. În anul 2010, din banii care i-au fost acordaţi Primăriei Ciocârlia 100.000 lei au fost alocaţi pentru infrastructura drumurilor. De asemenea, în 2011, 622.000 de lei au fost repartizaţi pentru drumurile din Ciocârlia. Şi deşi autoritatea locală a primit în fiecare an bani pentru infrastructura rutieră, drumurile ce duc spre IAS-uri arată în anul de graţie 2012 ca după război!

Mai puteţi citi în ZIUA satelor:

Editorial: Mielul se dă „leu" în piaţă


Grizzly Ionescu şi Strutinsky, de la presă, sport şi retrocedări, la eoliene

Liceul din Nicolae Bălcescu a intrat în reparaţii capitale

La Lumina va avea loc recepţia sistemului de canalizare

Primăria Lipniţa amenajează un parc în satul Coslugea

Au început lucrările la Căminul de Bătrâni din Crucea (galerie foto)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii