Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:56 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Faţa nevăzută a programului SMART derulat de CJC O licitaţie şi trei contracte de milioane

ro

21 Mar, 2013 00:00 7743 Marime text
De ce să câştige o licitaţie un singur ofertant când banii pot fi împărţiţi între mai multe firme?! Este şi cazul unei licitaţii derulate anul trecut de Consiliul Judeţean Constanţa, al cărui preşedinte este Nicuşor Constantinescu, prim-vicepreşedinte al PSD Constanţa, în urmă căreia câştigătoare au fost desemnate două societăţi: SC Mira Telecom SRL şi SC Deltamed SRL. Dar banii nu au ajuns doar la cele două firme, ci şi la o a treia societate, în speţă SC Grădinariu Import-Export. Aceasta din urmă s-a asociat cu SC Mira Telecom SRL. Vorbim însă de o asociere care ridică multe semne de întrebare, întrucât ea nu apare în documentele publicate pe SEAP. Este de menţionat şi că cea de-a treia firmă ascunsă ochiului public - mai precis Grădinariu Import - Export - se află pe lista societăţilor care au sponsorizat PSD Constanţa în anul electoral 2008.
 
Licitaţia câştigată de cele trei firme a fost organizată de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) în cadrul programului „Sustenabilitate, Mobilitate, Accesibilitate în Regiunea Transfrontalieră Constanţa - Dobrich - Infrastructură de Transport (SMART) şi a avut ca obiect furnizarea de „Echipamente speciale de intervenţie pe timp de iarnă, echipamente de stingere a incendiilor şi echipamente de acordare a primului ajutor”.
Procedura de licitaţie s-a realizat pe trei loturi, după cum urmează: LOT 1 - Echipamente speciale de intervenţie pe timp de iarnă, LOT 2 - Echipamente de stingere a incendiilor, LOT 3 - Echipamente de acordare a primului ajutor. Deschiderea de oferte a avut loc în data de 29 iunie 2012, la ora 12.00, iar în urma procedurii de licitaţie au rezultat trei contracte, câte unul pe fiecare lot. Primele două loturi au fost adjudecate de SC Mira Telecom SRL, iar cel de-al treilea lot a fost câştigat de SC Deltamed SRL. Reprezentanţii CJC admit într-un răspuns oferit cotidianului Ziua de Constanţa că ar fi putut să existe şi... un singur câştigător (însă nu a fost să fie aşa, banii fiind împărţiţi, în urma licitaţiei, între trei firme). „Conform anunţului de participare, ofertanţii aveau posibilitatea să depună oferta/oferte pentru unul sau mai multe loturi”, susţin cei de la CJC.
 
O asociere ferită de ochiul public
 
Oficial, la această dată, pe site-ul SEAP apar doar doi câştigători: pentru loturile 1 şi 2 - SC Mira Telecom SRL, iar pentru lotul 3 - SC Detlamed SRL. Interesant este că, în data de 14 ianuarie, la momentul unei conferinţe de presă susţinute de CJC, în cadrul căreia se prezintă o parte dintre utilajele achiziţionate prin programul SMART, utilaje revenite Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri (instituţie subordonată CJC), apare un anume Alexandru Dinu Teodorescu, consilier de vânzări la SC Grădinariu Import-Export. Acesta le prezintă şefului CJC, Nicuşor Constantinescu, directorului Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, Adrian Gâmbuţeanu, şi vicepreşedintelui CJC, Cristian Darie, câteva detalii cu privire la utilajele abia achiziţionate la acea dată. „Aceasta este o freză multifuncţională, poate îndepărta zăpada, dar şi curăţa praf, noroi, de toate”, susţine Alexandru Dinu Teodorescu (ca dovadă a celor menţionate puteţi viziona http://www.reporterntv.ro/stire/consiliul-judetean-a-achizitionat-utilaje-ultraperformante-pentru-interventie-si-control-in-trafic).
 
„Marja noastră de profit este secretă”
 
Cum era firesc, la scurt timp de la această înregistrare am luat legătura cu Radu Grădinariu, administratorul firmei SC Grădinariu Import-Export, pentru a ne explica ce rol joacă societatea sa în cazul acestei licitaţii. Acesta ne-a precizat că este sub-furnizor al SC Mira Telecom SRL şi că s-au asociat pentru că aceasta putea să facă ceea ce firma lui nu putea, şi anume să furnizeze echipamentele necesare pentru dotarea cu aparate speciale a utilajelor. „Mai am de adus încă trei maşini de pompieri. Astea sunt ale mele, fără participarea celor de la Mira Telecom”, mai susţinea la acel moment Radu Grădinariu. Întrebat ce sumă de bani îi revine în urma asocierii cu SC Mira Telecom SRL, Radu Grădinariu nu a vrut să ofere detalii, menţionând doar: „Utilajele le-am dat cu mai puţin decât le-au dat ei mai departe. Marja noastră de profit este secretă”. Radu Grădinariu a precizat că livrase deja mai multe unimoguri multifuncţionale, pentru iarnă şi vară, evitând să ne spună clar câte utilaje s-a angajat să furnizeze societatea sa. „Pentru mai multe detalii, luaţi legătura cu cei de la Mira Telecom”, a menţionat Grădinariu, susţinând sus şi tare că numele societăţii sale apare pe SEAP, deşi, în realitate, nu este aşa.
Pentru că aşa am fost sfătuiţi, am încercat să luăm legătura şi cu reprezentanţii SC Mira Telecom SRL. La solicitarea Danei Matei, reprezentant SC Mira Telecom SRL, am trimis în data de 18 ianuarie o solicitare privind clarificarea situaţiei, însă până în prezent nu am primit niciun răspuns.
 
De la sponsorizarea PSD în 2008 la contractele din 2012
 
Întrebat dacă câştigarea celor două contracte de către asocierea SC Mira Telecom SRL şi SC Grădinariu Import-Export SRL a venit ca urmare a faptului că societatea SC Grădinariu Import-Export SRL a sponsorizat PSD Constanţa cu 10.000 lei în anul electoral 2008, Radu Grădinariu a negat o astfel de ipoteză. „Sponsorizarea nu are niciun fel de legătură cu câştigarea celor două contracte. Ce, o firmă nu are voie să sponsorizeze un partid?”, a fost replica acestuia.
 
CJC, despre asocierea între SC Mira Telecom SRL şi SC Grădinariu Import - Export SRL
 
Cum era firesc, ne-am îndreptat pentru lămuriri către Consiliul Judeţean Constanţa prin adresa 291/29.01.2013, la care am făcut revenire în data de 06.03.2013. Răspunsul din partea CJC l-am primit abia pe 08.03.2013, data poştei. În solicitarea noastră, am cerut CJC să ne pună la dispoziţie o xerocopie a procesului verbal încheiat la şedinţa de deschidere a ofertelor privind cele trei contracte atribuite la care facem referire, precum şi copii după cele trei contracte încheiate cu SC Mira Telecom SRL şi SC Deltamed SRL. Nu am primit nici copiile după procesul verbal, nici după cele trei contracte, în schimb, în răspunsul său, CJC face pentru prima dată publică asocierea dintre SC Mira Telecom şi SC Grădinariu Import-Export, atenţie!, asociere care nu apare nici în ziua de azi pe SEAP. „În urma derulării procedurii de licitaţie deschisă, autoritatea contractantă a încheiat contractul de furnizare produse, pentru fiecare lot, cu ofertanţii ale căror oferte au fost declarate câştigătoare, pe baza propunerii tehnice şi financiare, după cum urmează: LOT 1 - Asocierea SC Mira Telecom SRL şi SC Grădinariu Import-Export; LOT 2 - Asocierea SC Mira Telecom SRL şi SC Grădinariu Import-Export; LOT 3 - SC Deltamed”, se arată în documentul CJC trimis redacţiei cotidianului ZIUA de Constanţa.
CJC ne-a oferit detalii doar cu privire la echipamentele pe care SC Mira Telecom SRL (şi nu Asocierea SC Mira Telecom SRL şi SC Grădinariu Import-Export) s-a angajat să le furnizeze conform contractelor, după cum urmează: vehicul multifuncţional cu echipamente, vehicul echipat pentru intervenţii pe timp de iarnă, vehicul pick-ul pentru supraveghere, autospecială pentru intervenţii la incendii. CJC nu ne spune nimic referitor la utilajele pe care trebuie să le furnizeze SC Grădinariu Import - Export. Astfel, nu este de neglijat faptul că în timp ce reprezentanţii CJC vorbesc în cazul SC Mira Telecom SRL doar de o autospecială pentru intervenţii la incendii, Radu Grădinariu ne-a declarat telefonic că are de furnizat trei astfel de autoutilitare!
 
Preţul utilajelor şi garanţia lor nu pot fi divulgate!
 
Am solicitat autorităţii contractante, în speţă CJC, şi preţul, numele firmei furnizoare şi garanţia pentru fiecare utilaj în parte, însă şi aceste date rămân un mister. „Nu vă putem pune la dispoziţie informaţiile tehnice cu privire la utilajele furnizate, deoarece acestea au constituit elemente ale propunerilor tehnice cu care ofertanţii au participat în cadrul unei proceduri concurenţiale. Divulgarea acestora ar putea fi interpretată şi ar putea genera consecinţe de natura atingerii intereselor operatorilor economici, părţi în contract”, ne răspunde CJC.
 
 Contracte de aproape 10 milioane de lei pentru cele două firme
 
De pe SEAP aflăm că în urma licitaţiei privind achiziţia de „Echipamente speciale de intervenţie pe timp de iarnă, echipamente de stingere a incendiilor şi echipamente de acordare a primului ajutor”, SC Mira Telecom a încheiat două contracte de furnizare produse în sumă de 5.695.769 lei, respectiv 4.077.919 lei, aferente loturilor 1 şi 2 pentru „Echipamente speciale de intervenţie pe timp de iarnă şi Echipamente de stingere a incendiilor”, în timp ce SC Deltamed SRL a semnat un contract de 1.974.500 de lei aferent lotului 3, referitor la echipamente de acordare a primului ajutor.
Nici pomeneală pe SEAP de asocierea SC Mira Telecom SRL şi SC Grădinariu Import-Export SRL, cu toate că primele două loturi au fost adjudecate de această asociere, şi nu doar de SC Mira Telecom SRL, aşa cum reiese de pe SEAP.
Amintim că valoarea proiectului SMART în cadrul căruia s-au făcut achiziţiile este de 7.855.403,25 euro, din care contribuţia CJC în calitate de partener este de 3.325.480 euro, după cum urmează: FDR - 2.808.709,41 euro, bugetul de stat - 435.312,40 euro şi contribuţie proprie - 84.467,19 euro.
 
Obiectul de activitate şi administratorii Mira Telecom şi ai Grădinariu Import-Export
 
SC Mira Telecom SRL are sediul social în Bucureşti, sectorul 2, pe strada Doamna Ghica nr. 12, bloc 1, scara 3, etaj 7, apartament 87 şi, potrivit Registrului Comerţului, a fost înfiinţată în anul 1998. Asociaţi sunt Stelian Ilie, Dănuţ Florin Modoran şi Dragoş Băsmăluţă, cel din urmă fiind şi administratorul Mira Telecom. Firma desfăşoară activităţi de telecomunicaţii prin reţele fără cablu (exclusiv prin satelit).
Fostul cotidian Gardianul sublinia în ediţia din 30 mai 2006 faptul că, de-a lungul „domniei” lui Gabriel Naghi în fruntea SPP, anumiţi agenţi comerciali, printre care şi Mira, au avut numeroase contracte. Potrivit ediţiei on line Gardianul, societatea bucureşteană a stat mai bine de cinci ani în „puful” SPP-ului. Firma, condusă de soţii Stelian şi Camelia Cristina Ilie, a obţinut noi venituri şi prin licitaţia câştigată la Aeroportul Mihail Kogălniceanu în anul 2008, referitoare la furnizarea de detector de urme de explozivi, în valoare de 420.000 de lei.
Potrivit Registrului Comerţului, SC Grădinariu Import-Export SRL îi are ca asociaţi pe Maria Clara Grădinariu, pe R. Radu Grădinariu şi pe Radu Grădinariu, cel din urmă fiind şi administratorul firmei.
Societatea are sediul social în Bucureşti, sectorul 3, strada Chiciurei nr. 47 şi a fost înfiinţată în anul 1994, având ca obiect de activitate comerţul cu alte autovehicule.
Aşa cum am precizat anterior, firma se află printre societăţile care au sponsorizat PSD Constanţa în anul electoral 2008.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gradinariu 21 Mar, 2013 15:02 Nu ati precizat ca am dat...