Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Tăieri de salarii sub formă de taxă solidară

ro

18 Apr, 2013 00:00 2040 Marime text
Suntem curioşi dacă astăzi USL mai avea majoritate de 70% în Parlament şi dacă 7,4 milioane de români ar mai fi votat pentru demiterea preşedintelui Băsescu ştiind că, după alegeri, Ponta şi USL îşi doreau introducerea unei taxe de solidaritate, o taxa care nu se adresează deopotrivă celor din mediul privat şi angajaţilor de la stat, ci fix bugetarilor cu salarii mai mari de 1.000 de euro.
Bugetarii ar trebui să salveze ţara şi să dea înapoi colegilor ce le-a luat, în anul 2010, Guvernul Boc. De fapt, ce face Guvernul Ponta?! Vrea să „vindece” tăierile salariale cu noi tăieri. Banii luaţi de la bugetarii căpătuiţi cu salarii de peste 1.000 de euro ar trebui să ajungă în conturile rezerviştilor nedreptăţiţi de Guvernul Boc.   
Între timp, pentru că partenerii de guvernare de la Partidul Liberal nu mai sunt de acord cu această taxă a solidarităţii, convenită potrivit lui Ponta în cadrul USL în luna ianuarie,  premierul i-a solicitat ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, să caute o formulă prin care să fie înapoiaţi banii rezerviştilor. Ponta are şi o nouă sugestie: suma de 8 milioane de lei lunar reprezentând pierderi ale militarilor la calcularea pensiilor ar putea fi găsită eventual din ajustări în bugetele de pensii ale ministerelor.
Dacă tot suntem la capitolul sugestii, credem noi că solidari ar trebui să fie cei care au primit salarii şi prime cu multe zerouri, precum cei de la Conpet şi de la alte instituţii şi companii ale statului. Conpet-ul, spre exemplu, a avut la dispoziţie în perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2012 un fond de premiere în sumă totală de 3.687.948 lei!
Solidari ar fi trebuit să fie şi parlamentarii USL, care au uitat repede de popor, însă nu şi de propria bunăstare, aprobându-şi venituri mai mari cu sume cuprinse între 700 şi 1.500 lei din acest an.
Şi am mai avea o sugestie: la momentul scrutinelor electorale nu ar fi rău dacă guvernanţii ne-ar anunţa că votăm de dragul solidarităţii, şi a uneia mimate, şi nu pentru etern discutatele reforme ale sistemelor de sănătate şi învăţământ şi pentru crearea locurilor de muncă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii