Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:51 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Locul unde criza nu face pe leul

ro

29 Aug, 2013 00:00 1649 Marime text
Criza, ale cărei efecte o ţară întreagă a sperat că vor fi contracarate de Guvernul Ponta, ia locurile de muncă, ia casele oamenilor, ia totul în cale şi şterge oraşele de pe hartă.
Şi nu nostalgia vremurilor trecute, ci traiul mizer îi determină pe tinerii şi familiile lor să migreze în masă la ţară.
Cât s-a putut şi cât se mai poate, tineri cu bocceluţa în spate dau România pe străinătate. Ceilalţi nu stau cu mâinile în sân nepăsători, fug şi ei, dar la sate. Se ascund de criză la ţară, precum alţii de teama Apocalipsei în... buncăre. Problema este că pentru primii chestiunea aceasta este cât se poate de spinoasă, la ei criza există; la ceilalţi, Apocalipsa pleacă de fiecare dată aşa cum vine...

Leul fioros numit criză a pus ochii pe casele, pe locurile de muncă şi pe viaţa românilor, deveniţi datori vânduţi la bănci şi rămaşi fără servicii. Şi cel mai grav este că aceştia nu au plecat în mediul rural cu gândul să dezvolte cine ştie ce imperii sau afaceri, aşa cum o fac alţii de prin instituţiile şi administraţia publică. Ei s-au îndreptat către mediul rural cu gândul instinctiv la hrană, consolându-se că la ţara masa poate fi asigurată, lucru care nu mai este posibil la oraş.
30.000 de oamenii au decis să renunţe la traiul de oraş şi să se mute în mediul rural. Dintre aceştia, peste 19.000 de persoane sunt tineri cu vârste cuprinse între 30 şi 34 de ani, spun statisticile.

Cei plecaţi afirmă că la ţară nu este plictiseală şi nu există televizorul (circul) - scena preferată a guvernanţilor, care se dau lei pe ecrane când vine vorba de înlăturarea crizei.
Dacă ar coborî de pe această scenă şi şi-ar pune nişte ochelari cu dioptrii care să le trateze miopia, poate ar vedea ce se întâmplă jos, cu oamenii, unde şomajul a crescut. Dovada? Guvernul condus de Victor Viorel Ponta a preluat guvernarea cu un şomaj de 6,7%, conform ESA. În luna iunie 2013, tot conform ESA, şomajul ajunsese la 7,6%.

Cu toate acestea, Guvernul preferă să vadă şi să ia în calcul o altă statistică. Din perspectiva Guvernului, în această perioadă „a crescut numărul salariaţilor cu 70,6 mii de persoane”. Au încetat activitatea 22,6 mii de persoane şi au început activitatea 93,2 mii de persoane. Cei mai mulţi angajaţi noi au însă ocupaţii sezoniere, desfăşurându-şi activitatea în domeniile construcţii (11,3 mii de persoane), agricultură (9,5 mii de persoane), hoteluri şi restaurante (9,4 mii de persoane) şi industrie alimentară (2,8 mii de persoane).

Apreciem străduinţa Guvernului de a demonstra prin alte statistici că lucrurile merg mai bine în ţară. Însă, de dorit ar fi să ne lase pe noi cu aprecierile, iar el să treacă la treabă! Aşadar, cum rămâne domnule Ponta cu statistica celor de la ESA? Pe aceasta Executivul nu o vede?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii