Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial An electoral bogat în... proteste

ro

20 Jan, 2012 02:37 2450 Marime text

Camelia-Balan.jpgSe anunţă un an electoral interesant. Un an electoral pe cât de bogat în pomeni, pe atât de bogat în proteste. Politicienii vor cu orice preţ să câştige scrutinul sau să se menţină în funcţia de conducere. Că o fi din orgoliu sau din dorinţa de a se îmbogăţi pe mai departe, ei ştiu mai bine. Or fi printre ei şi cei ce gândesc să-şi ducă la bun sfârşit proiectele iniţiate pentru dezvoltarea comunităţii. Indiferent de ce-şi doresc primarii, românii vor schimbarea. Şefii autorităţilor locale ce nu au demonstrat că sunt buni gospodari au şanse slabe să mai prindă un nou mandat. Doar lipsa unui contracandidat redutabil (o problemă des întâlnită în Constanţa şi-n toată ţara) îi poate menţine în continuare pe edilii fără merite în funcţii. Românii şi implicit ai noştri constănţeni au transmis zilele acestea un mesaj important conducătorilor: ei nu mai sunt dispuşi să se lase amăgiţi de diferitele pomeni electorale. Să nu ne amăgim totuşi! Conaţionalii săraci şi sărăciţi nu vor ezita să ia punga cu mita politicienilor, dar când va veni vorba să-şi exprime susţinerea pentru pretendenţii la scaunul de primar vor căuta să voteze schimbarea!

Interesant este că în rândul manifestanţilor, ieşiţi cu miile la nivel naţional - câteva sute scandează şi mărşăluiesc revendicativ şi la Constanţa -, a revenit mai puternic ca niciodată ideea unei guvernări asigurate de oameni apolitici. În acest sens, într-una dintre primele seri de protest, bucureştenii şi ceilalţi conaţionali din alte judeţe ce s-au alăturat acţiunii revendicative din capitală au formulat chiar şi o proclamaţie. S-a ajuns astfel la o utopie, la o dorinţă imposibil de aplicat. Cei 21 şi ceva de ani de proastă guvernare şi căpătuială generală pentru orice soi de conducător i-au determinat pe români să ceară în stradă irealizabilul. Guvernatori apolitici nu există şi nu pot exista. Pot fi însă puşi în funcţiile de conducere tehnocraţi - dacă vor, specialiştii pot şi ştiu cum să conducă ţara.

Solicitarea cetăţenilor, pe cât de fantezistă, pe atât de radicală, ar trebui să dea de gândit politicienilor. Pentru clasa politică (de la ăl mic cu Primăria pe mână, până la ăl mare cu guvernarea dobândită, nu moştenită) a venit momentul să ia măsuri ca să devină credibilă. Românii vor dreptate, corectitudine, respect. Ce nu au înţeles primarii a fost că pe o sărăcie atât de lucie beculeţele aprinse de Crăciun nu au cum să lumineze românilor traiul! Şi nicidecum nu le umple mesele de Crăciun şi de Paşte puiul şi cozonacul electoral. Românii nu mai gustă astfel de pomeni ce au împânzit tot judeţul, toată ţara. Cu toţii au mâncat 21 de ani destulă umilinţă. Şi se pare că a fost îndeajuns. Aşa că, dragi primari şi parlamentari, veţi dormi electoral aşa cum v-aţi aşternut şi dacă ulciorul l-aţi dat de prea multe ori la apă v-aţi cam irosit şansele la un nou mandat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Unul din prostii care protesteaza fara a fi manevrat de nimeni. 28 Jan, 2012 12:13 Nu te gandi ca ar fi chiar asa!Parlamentarii de Constanta,carora le faceti,toata presa constanteana,publicitate,impreuna cu ceilalti duplicitari si profitori politicieni,fie ei din arcanul puterii,fie din opozitie,SPERA IN CONTINUARE LA CIoLAN ! Toata lumea asteapta contracandidati credibili si nimeni nu face nimic...il asteptam oare sa se nasca din neant pe Mesia Tomitanul ? Asteptati fratilor,asteptati... ca pana la urma lumea ii va vota pe cei care promit MANCARE SI CALDURA...Asta in lipsa unei preveceri in Codul Penal care pedepseste minciuna politica...in rest,pe foamea care va veni catre sfarsitul acestui an si incepand cu anul viitor,la ce minuni ne mai asteptam ???