Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cernavodă aşteaptă finanţarea programului de reabilitare termică

ro

20 Feb, 2014 00:00 2942 Marime text
În această perioadă, reprezentanţii Primăriei Cernavodă depun eforturi pentru a parcurge o nouă etapă în realizarea unui proiect de mare anvergură. Este vorba de un program multianual de reabilitare termică a blocurilor. În cursul zilei de ieri, primarul Gheorghe Hânsă a anunţat că s-au pregătit caietele de sarcini pentru achiziţionarea serviciului de proiectare în vederea elaborării documentaţiei în faza de proiect tehnic şi detalii de execuţie a lucrărilor. Edilul a explicat că în următoarele zile va avea loc şedinţa de analiză a documentaţiei depuse la Ministerul Dezvoltării, în vederea obţinerii finanţării.

Primii beneficiari ai acestui proiect vor fi locatarii a 11 blocuri, care şi-au constituit primele asociaţii de proprietari. În prezent, sunt înfiinţate deja 23 de asociaţii, dar documentaţia în faza DALI (documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie) a fost finalizată pentru primele 11 dintre acestea. Toate documentaţiile vor fi dezbătute şi analizate în cursul zilei de joi, la sediul Ministerului Dezvoltării, iar specialiştii de la Bucureşti vor decide acordarea finanţării proiectului. Primarul oraşului Cernavodă priveşte optimist această etapă şi promite cetăţenilor că va depune toate eforturile posibile pentru obţinerea fondurilor necesare pentru ca reabilitarea termică a blocurilor să înceapă în cursul acestui an. Campania de promovare a acestui proiect a început încă din prima lună de mandat a actualei administraţii, perioadă în care cetăţenii au acceptat cu greu să îşi înfiinţeze asociaţii de proprietari. Campania continuă şi în prezent, având în vedere că în oraşul Cernavodă zeci de imobile de locuinţe (unele dintre ele au vechime de peste 70 de ani) necesită reabilitări urgente.
 
Prima etapă cuprinde 11 imobile
 
Primele imobile care vor beneficia de acest proiect vor fi cele cu vechime mai mare şi grad mai avansat de deteriorare (pe străzile Liliacului, 24 ianuarie, Crişan, Răsăritului, Mihai Eminescu, Plantaţiei, Pinilor şi Castanilor). Primele 11 imobile care se vor încadra în acest proiect vor beneficia de lucrări de intervenţie privind creşterea performanţei energetice, care vor consta în: izolare termică cu polistiren de 10 centimetri la nivelul teraselor, faţadelor şi subsolurilor, montare de ferestre din PVC cu geam termopan, înlocuirea uşilor de acces cu uşi din aluminiu, reabilitarea instalaţiilor termice, montarea robinetelor de separare a corpurilor de încălzire. Conform OUG 18/2009, cheltuielile de execuţie a lucrărilor vor fi acoperite în proporţie de 50% de la bugetul de stat, 30% de la bugetul local şi 20% de la asociaţia de proprietari. Conform articolului 14 din OUG18/2009, proprietarii cu venituri mici pot fi scutiţi de cheltuieli, care vor fi preluate de autoritatea locală.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii