Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajele primarilor constănţeni, de Ziua Naţională „Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei“

ro

01 Dec, 2015 00:00 5225 Marime text
1 Decembrie reprezintă un simbol al unităţii României. Astăzi se împlinesc 97 de ani de la unirea tuturor românilor. „Veniţi cu miile, cu zecile de mii. E ziua când se va hotărî asupra sorţii noastre pentru o veşnicie. Veniţi şi juraţi că nedespărţiţi vom fi şi uniţi rămânem de aici înainte cu fraţii noştri de pe cuprinsul pământului românesc, sub una şi nedespărţită cârmuire“, se striga, în urmă cu 97 de ani. Apelurile veneau pentru Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și subliniau importanța istorică a actului care avea să se decidă.
 
Astăzi, cu ocazia Zilei Naţionale a României, primarii, aleşii judeţului Constanţa, fac şi ei acelaşi apel la unire, la unitate. ZIUA de Constanţa a cules toate urările pe care aceştia le-au împletit cu drag şi patriotism de Ziua Naţională. Iată care sunt gândurile lor pentru români şi pentru comunităţile în fruntea cărora se află.
 
„De Ziua României, le doresc tuturor românilor, oriunde s-ar afla, dârzenie, că să poată înfrunta orice obstacol, curaj şi răbdare, ca să poată să-şi împlinească visurile, şi multă dragoste, ca să se poată bucură de ele. Din suflet pentru sufletul tuturor, la mulţi ani!“ a fost mesajul pe care preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), primarul comunei Vulcana-Băi (Dâmboviţa), Emil Drăghici, îl transmite tuturor românilor.
 
Urările lui sunt completate de cuvintele preşedintelui ACoR, filiala Constanţa, primarul comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju„De când se ştie, românul trăieşte cu credinţă în suflet. Credinţa uneşte poporul român. La fel cum Dumnezeu ne iubeşte pe noi, şi noi trebuie să ne iubim unii pe alţii. La mulţi ani, români, oriunde v-aţi afla! Fiţi mândri că sunteţi români! La mulţi ani, România“, a transmisa şefa autorităţii publice locale de la Cumpăna.
 
Şi primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuţa Daniela Belu, le-a urat de 1 Decembrie tuturor românilor: „La mulţi ani României, tuturor românilor şi celor ce simt şi gândesc româneşte!“
 
 
„Îmi doresc ca Ziua Naţională a României să aducă tuturor românilor adevărul destin al neamului nostru, credinţă, sănătate, fericire, succes şi prosperitate. Fie ca românii să devină un popor unit de idealul naţional şi o naţiune respectată a Europei!“ a fost mesajul edilului-şef al municipiului Medgidia, Marian Iordache.
 
Mesajul primarului de la Corbu, Marian Gălbinaşu, se adresează tuturor românilor, dar mai ales locuitorilor comunei pe care o are în grijă, fiind un îndemn la unitate:
 
„Îmi doresc să fim mai buni, mai toleranţi şi să fim sănătoşi. Să ne ajute Dumnezeu să ne avem altfel, mai ales pe fondul sensibil în care ne regăsim atât după evenimentele din localitate, cât şi după cele din clubul Colectiv. Să ne ajute Dumnezeu să fim mai buni, mai îngăduitori!“
 
Gheorghe Frigioi le-a transmis românilor să fie uniţi în gânduri şi-n simţiri şi să fie cei de la care porneşte schimbarea:
 
„Ziua Naţională este ziua fiecărui român, este ziua fiecărui cetăţean al României. În astfel de momente, trebuie să ne gândim la istorie, la tradiţia poporului român, în care putem găsi destule motive de mândrie şi din care avem destule lecţii de învăţat. Dar o naţiune puternică se bazează pe comunităţi puternice, iar noi trebuie să demonstrăm că asta suntem. Să demonstrăm că suntem mândri că suntem români. Iar mândria, la fel ca schimbarea, vine din fiecare român. Astăzi, toată lumea vorbeşte despre schimbare, dar această schimbare trebuie făcută în toţi, nu doar în câţiva oameni de frunte de la care avem aşteptări. Le doresc aşadar tuturor românilor să fim noi cei care punem umărul pentru schimbarea în bine a României!“
 
„«Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românilor. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit.» Cred din toată fiinţă mea că acel elan s-a transmis din generaţie în generaţie şi sper să avem fruntaşi politici cu aceeaşi inteligenţă şi dragoste de ţară, pentru a ne călăuzi spre ţelul pentru care au luptat atâtea generaţii de români, o Românie unită, puternică şi prosperă. Cu aceste gânduri urez la mulţi ani tuturor românilor! La mulţi ani, Albeşti!“, a fost mesajul primarului Gheorghe Moldovan pentru români, dar mai ales pentru comunitatea din Albeşti.
 
Şi viceprimarul cu atribuţii de primar al comunei Mircea Vodă, George Ionaşcu, le-a transmis românilor un gând bun de 1 Decembrie:
 
„Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a fost şi va rămâne unul dintre cele mai importante şi mai înălţătoare evenimente din istoria României, care, în pofida trecerii timpului, rămâne viu în sufletele românilor. Avem datoria unui profund omagiu pentru toţi înaintaşii noştri, care au făcut posibilă Unirea, pentru eroica armată română, care a îngăduit prin biruinţa sa integritatea şi suveranitatea României. Sper ca Ziua Naţională să fie pentru noi toţi o zi a bucuriei împărtăşite, a credinţei într-o Românie mai bună, mai frumoasă, mai prosperă, pentru noi şi pentru generaţiile viitoare. La mulţi ani, români! La mulţi ani, constănţeni! La mulţi ani, România!”
 
În puţine cuvinte, dar cuprinzătoare, şefa administraţiei publice locale de la Grădina, Gabriela Iacobici, le-a transmis românilor „pace, sănătate şi prosperitate“, în timp ce viceprimarul cu atribuţii de primar al comunei Tuzla, Taner Reşit, le urează românilor „sănătate, la mulţi ani şi să fim uniţi”.

„În fiecare an de 1Decembrie este momentul  în care  istoria neamului românesc îmbracă veșmântul sărbătorii și al aprecierii celor care au luptat pentru identitatea noastră. Istoria românilor  o carte în care sunt file de poveste care exprimă bucuria, tristețea, lupta , tradiția și valorile neamului românesc. Să fim mai buni, mai puternici, să ne iubim țara. La mulți ani, inimă de român“, a fost mesajul trimis de primarul comunei Saraiu, Dorinela Irimia.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gore 01 Dec, 2015 21:54 Numai sarbatoare nu poti da spui ca a fost azi la Constanta!!!! Un eveniment bifat pe agenda incarcata a autoritatilor!!! DL primar vremelnic , a plecat inainte de terminarea manifestatiei!!! Pregatirea si desfasurarea desfasurate pe repede inainte..o atmosfera trista..lume foarte putina! Cam 300 , mai multi soldati ,popi, si altii din primarie,prefectura...Priviti ce straie de sarbatoare au pus la primarie si prefectura..steagul Romaniei rupt pe junatate,Celelalte decolorate...la statuie catargul fara drapel....Rusine oficialitatilor locale!