Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:02 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La mulți ani, România! Mesajele șefilor de instituții, ale politicienilor și ale sportivilor din Constanța, cu prilejul Centenarului

ro

01 Dec, 2018 00:00 2951 Marime text
1918. Anul în care România a fost unită, prin sacrificiul oamenilor care au pus valorile naționale peste orgoliile personale și peste interesul propriu. Interesul național a clădit un popor puternic și a reiterat valorile strămoșilor care au apărat granițele României. În 2018, România nu mai este la fel de mare, dar inima ei este tot acolo. Cu granițe care ne despart de frații noștri, măcinată de probleme politice, sociale, economice, singurul care rămâne național este imboldul național. Drapelul, Imnul Național, stema și dragostea pentru poporul român sunt valorile de care ne agățăm în vremuri de cumpănă.
 
ZIUA de Constanța sărbătorește cu mândrie Centenarul Marii Uniri, 1 Decembrie 2018. Am cules mesaje dedicate unei patrii, unui popor, iar constănțenii se pot mândri alături de frații din toate regiunile țării cu însemnătatea acestei zile. Șefi de instituții, primari, oameni de seamă și sportivi au urat un călduros la mulți ani atât constănțenilor, cât și tuturor românilor care simt, trăiesc și iubesc românește. La mulți ani, România!
 
Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța
„Îi invit să participe la manifestările care le sunt dedicate constănțenilor și îi aștept într-un număr cât mai mare. Să ne unim de facto, să ne acceptăm aproapele, dacă pune fiecare ce are mai bun, putem naște un reper care să îi facă mândri pe cei ce vor veni după noi. Vă promit că nu voi fi niciodată fals în autoanaliză, am declarat pe 23 noiembrie 2018 că în fiecare zi mă simt apăsat că nu suntem la fel de vrednici că înaintașii noștri. Vă invit să vă gândiți: Sunt mai bun ca tatăl meu? Orașul nu este doar al meu, este al fiecăruia dintre noi, fiecare avem aceeași puterea să îl facem mai bun. La mulți ani constănțeni, dobrogeni, români!”
 
Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța
„Trăim două mari evenimente pentru România și pentru dobrogeni. Primul - 100 de ani de la Marea Unire, Centenarul și al doilea - 140 de ani de la unirea Dobrogei la Patria Mamă. Aș vrea să urez tuturor cetățenilor din Constanța, tuturor dobrogenilor, tuturor românilor, un sincer la mulți ani, unitate. În An Centenar trebuie să fim uniți, trebuie să lăsăm orgoliile, indiferent de etnie, religie, culoare politică, să nu uităm că suntem români. La mulți ani, români! La mulți ani, România! La mulți ani, constănțeni!”
 
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie
Iată că a sosit și ziua cea mai însemnată din punct de vedere național pentru România - împlinirea a 100 de ani de la Unirea cea Mare, 1 decembrie 1918. O zi providențială, ziua în care Dumnezeu i-a îmbrățișat pe toți românii și le-a dat o zestre atât de importantă. Dar nu este desprinsă de nicăieri această zi, pentru că pe 30 noiembrie 1918, înaintații noștri îl sărbătoreau pe apostolul nostru, părintele tuturor românilor, Sfântul Andrei. Sfântul Andrei i-a inspirat și îndemnat pe românii din Basarabia, din Moldova, Bucovina, Dobrogea, Muntenia, Oltenia și Banat să vină la Alba Iulia ca să-și dea cu toții mâna să întregească trupul țării și, astfel, toți românii, să fie într-o singură țară. Țara noastră să fie plină, să fie cu adevărat așa cum au fost românii din toate timpurile, comunicând între ei. Să ne bucură. Este o zi în care sărbătorim ziua și demnitatea fiecăruia. Cu toții trebuie să fim plini de entuziasm în această zi sfântă, când Dumnezeu ne-a chemat la unitate și armonie. Se cuvine să luptăm ca această zi să se înnoiască mereu în inimile noastre, în sufletele noastre și să sărbătorim, an de an, această zi, bucurându-ne că avem purtarea de grijă a lui Dumnezeu, care să ne țină sănătoși, în pace, credință și unitate. La mulți ani tuturor românilor și, mai ales, dobrogenilor, care mai au un eveniment - 140 de ani de la revenirea Dobrogei la țara mamă“.
 
Tudorel Dogaru, comisar-șef de poliție, șeful Poliției Locale Constanța
„Jur credință Patriei mele, România!
Jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții.
Jur să respect constituția, legile țării și regulamentele militare.
Așa să-mi ajute Dumnezeu!
În urmă cu 25 de ani, fiind student în anul I al Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza" din București, depuneam acest jurământ de credință. Sunt unul dintre cei privilegiați că pot să își ofere ce are un om mai de preț pentru țara lui. Sunt unul dintre cei pentru care intonarea imnului național sau vederea drapelului reprezintă momente înălțătoare și emoționante. Sunt unul dintre cei pentru care sentimentul de dragoste față de valorile națiunii române nu reprezintă ceva de care ar trebui să ne fie rușine. Ba din contră, ar trebui să fim mândri că această țară a cunoscut momente înălțătoare în existența ei, momente în care am vorbit marilor puteri ale lumii răspicat care sunt aspirațiile noastre. Astăzi, la 100 de ani de la Marea Unire, România trebuie să își arate din nou nevoia de reîntregire a pământului nostru. Este momentul în care trebuie să trecem de la celebrarea a ceea ce au făcut înaintașii noștri la ceea ce vom face noi. Și, dacă la finalul existenței noastre vom fi făcut mai mult decât cei de la 1918, înseamnă că suntem într-adevăr o națiune mândră și liberă, o națiune care poate sta alături de cele mai puternice ale lumii. Dacă la acest moment găsim mai multe lucruri care ne dezbină, cred că doar un astfel de vis ne va da tuturor celor care simțim românește puterea să facem ceea ce gândim toți, dar spunem puțini: România Mare! LA MULȚI ANI, ROMÂNI! LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!”
 
Colonel Dima Constantin, inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța
„Ziua Națională a României reprezintă un moment cu o încărcătură emoțională deosebită, fiind totodată și un prilej de mândrie pentru fiecare dintre noi. Acum, la ceas aniversar, când sărbătorim 100 de ani de la împlinirea idealului unității naționale, jandarmii constănțeni transmit tuturor românilor să fie aproape unii de alții, să privească încrezători spre viitor și să aibă credință în suflet. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”
 
Comisarul-șef de poliție Constantin Dancu, inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța
 
„Apropierea sărbătoririi Centenarului Marii Uniri mă determină să nutresc credința și pe mai departe că toți care simt românește trebuie să trăiască împreună, într-un singur stat. Românii au depus întotdeauna eforturi pentru realizarea visurilor și nu au uitat nicicând că idealul de a înfăptui Marea Unire acum 100 de ani a fost un moment major în istoria noastră. Fără eroismul și jertfa înaintașilor noștri, acest deziderat de veacuri nu ar fi putut fi înfăptuit, căci nimic durabil nu se poate realiza fără sacrificii. Sunt mândru că aparțin acestui popor și pot sărbători Centenarul. Trăiască România!”
 
Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța
 
„De când se știe, românul trăiește cu credința în suflet. La fel cum Dumnezeu ne iubește pe noi, la fel și noi trebuie să ne iubim țară și s-o respectăm. La împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, le dorim constănțenilor și tuturor românilor, oriunde s-ar afla, multa sănătate și prosperitate! La mulți ani românilor, la mulți ani România!”
 
Dorin Maer, director CFR Infrastructură Constanța
„La 100 de ani de la Marea Unire, sentimentul de mândrie că suntem români să unească în cuget și amintiri toți românii, oriunde s-ar afla. Să cinstim prin fapte jertfa înaintașilor noștri. La mulți ani, România, la mulți ani, români!”
 
Emil Mereuță, director Serviciul Public de Asistență Socială Constanța
„Ziua de 1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a celor care simt și trăiesc românește, ne oferă prilejul de a adresa cele mai frumoase gânduri românilor. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”
 
Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură Constanța
„În această zi, care marchează un eveniment cu o puternică încărcătură emoțională, le doresc romanilor mai multă solidaritate, înțelegere și compasiune față de semeni, să nu uite niciodată că strămoșii noștri și-au sacrificat viața pentru a ne lasă moștenire o țară binecuvântată de Dumnezeu. Să fim mândri că suntem români! La mulți ani tuturor românilor de pretutindeni!”
 
Ș.l. dr. Cătălin Nicolae Grasa, manager SCJU Constanța
„Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, în numele conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța și în numele tuturor colegilor, vreau să le urez românilor la mulți ani sănătoși! Sărbătorim împreună 100 de ani de România, sărbătorim împreună rezistența acestui popor și, tot împreună, să sărbătorim un viitor cât mai bun.”
 
Iulia Antonia Burchental, director executiv la Direcția pentru Agricultură Județeană Constanța
„Sărbătorim împreună! În ceas de sărbătoare, Direcția pentru Agricultură Județeană Constanța este alături de toți românii. Centenarul Marii Uniri de la 1918 este un important eveniment din istoria noastră națională, prilej de mare bucurie, iar cu această ocazie ne face deosebită plăcere să vă transmitem toate gândurile bune și susținerea noastră. La mulți ani încununați de succes și prosperitate! La mulți ani, România!”
 
Lucian Lungoci, director la Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța
„Sărbătorim un centenar de unitate ca neam și îi omagiem în acest an unic pe cei care, în urmă cu 100 de ani, au reușit să realizeze un vis imposibil la acea vreme: acela de a-i uni pe toți românii! Pe modelul înaintașilor noștri, să cinstim centenarul unității noastre nu doar cu inima, ci și cu conștiința că avem datoria de a proteja moștenirea lăsată de predecesori prin alungarea orgoliilor, a conflictelor, a dezbinării. Să fim recunoscători și să ne asumăm consolidarea și stabilitatea, ceea ce ne ține uniți sub același drapel în România mea, în România ta, în România noastră!”
 
Petre Dinică, director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța
„1 Decembrie este o zi specială pentru toți românii. Să nu uităm niciodată trecutul și să-i cinstim mereu pe eroii noștri. Să rememorăm faptele lor dar, în același timp, trebuie să privim întotdeauna cu optimism către viitor și să fim mereu uniți, să punem în fiecare zi câte o piatră în plus pentru a construi țara pe care ne-o dorim. Doresc tuturor românilor să fie demni și încrezători, să ne reprezinte țara cu mândrie oriunde s-ar afla; să prețuiască valorile noastre naționale, limba română, tradițiile, drapelul, simbolurile naționale. La mulți ani România! La mulți ani românilor de pretutindeni! Să fiți mereu uniți!”,
 
Bogdan Ionuț Artagea, director general al Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța
„Ziua Națională a României este prilej de mare bucurie pentru toți românii. Vă dorim ca 1 Decembrie să vă aducă în fiecare an realizări de excepție și să fiți mândrii că sunteți români!”
 
Cristian Bârhălescu, operator în turism, fost președinte la Asociației Litoral-Delta Dunării.
„Mulți ani să ne ajute bunul Dumnezeu să dăinuie acest popor minunat, care s-a întregit, acum 100 de ani, între aceste hotare prin jertfa soldaților, tenacitatea conducătorilor și ca răspuns la rugăciunile și lacrimile părinților. Unitatea și dragostea de neam și țară au creat o Românie mare. Avem speranța și dorința ca noi să fim cununa strămoșilor prin faptele noastre și fala generațiilor viitoare, încât ele să dăinuie cu bucurie pe acest sfânt pământ, udat de sângele strămoșilor, cu această minunată limbă română, în înțelegere, iubire, frăție și unitate. Popoarele și limba sunt cele care dăinuie, iar nu nou sau vremelnicii conducători. La mulți ani cu bucurii să aveți, iubiți români, într-o Românie minunată!”
 
Lică Neagu, președintele COTAR Constanța
„La mulți ani cu prilejul a 100 de ani de unire. Să fim mai buni în noul an pentru ca unitatea și înțelegerea să fie temelia unui popor strașnic.”
 
Cristina Samoilă, directorul Casei Județene de Pensii Constanța
„La mulți ani, România! La mulți ani, românilor, oriunde v-ați afla! La fel și tuturor celor care iubesc minunata noastră țară și simt și gândesc românește! Fie să avem parte mereu de pace și unire în cuget și simțiri!“
 
Laura Constandin, directorul Agenției de Plăți și Prestații Sociale Constanța
„Românii sărbătoresc Centenarul, 100 de ani de la Marea Unire. La mulți ani, România! La mulți ani, români! La mulți ani noua, tuturor!“
 
Marian Becheanu, inspector-șef adjunct al ITM Constanța
„La mulți ani României, la mulți ani tuturor românilor și celor care iubesc România! Să fim mândri că suntem români!“
 
Dan Nicolae Tivilichi, directorul CNAPM Constanța
„Mulți ani uniți tuturor românilor! României îi doresc un viitor pe măsura trecutului ei, un popor iubitor de țară și multe realizări despre care să vorbească alții peste o sută de ani!“
 
Daniel Georgescu, directorul general al CN ACN Constanța
„În aceste zile ne revine obligația morala de a ne aminti de eroismul celor fără de care Marea Unire nu ar fi fost posibilă, de tenacitatea liderilor care au făcut ca Unirea sa devină realitate, de rațiunea românilor de a căuta în permanență cele mai bune împrejurări pentru concretizarea aspirațiilor și valorificarea acestor ocazii. O asemenea sărbătoare ar trebui sa genereze energii creatoare pentru viitor, căci sensul marii aniversari nu este cel de a fi o elegie a trecutului, ci de a ne inspira viitorul. Hai sa dam mâna cu mâna, cei cu inima romană, sărbătoarea sa unească toată suflarea românească. La mulți ani, România!“
 
Dănuț Jugănaru, director CCINA Constanța
Acum, la împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, le dorim constănțenilor, tuturor românilor, oriunde s-ar afla, să fie mai uniți, în cuget și simțiri, mai mult decât au fost vreodată! Să ne gândim, la ceea ce putem face, fiecare dintre noi, după propriile posibilități, pentru a contribui la progresul acestei țări, iar apoi să și acționăm ca atare, uitând de toate eventualele neînțelegeri ce pot exista între noi. Să avem, cu toții, spor, în tot ceea ce ne propunem să realizăm! La mulți ani, constănțeni!“
 
Alexandru Mezei, director general Autoritatea Navală Română
„Comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic al anului 1918: desăvârșirea statului național român. Sărbătorim credința că tot românul trebuie să trăiască într-un singur stat, sărbătorim tenacitatea liderilor și elitelor române care au făcut tot posibilul ca unirea să devină realitate, ambiția românilor de a rămâne uniți și după 100 de ani. Pentru acestea și multe altele, în prag de centenar, doresc tuturor celor ce gândesc și simt românește, bunăstare, succes, să nu uităm că suntem români, pentru că România există doar în măsura în care inimile românilor bat pentru ea!“
 
Gabriela Bucovală, inspector școlar general ISJ Constanța
Anul 2018 ne oferă nouă, locuitorilor Dobrogei, ocazia unei duble mari aniversări: cei 140 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român, cu doar două săptămâni înainte de Centenarul Marii Uniri a tuturor românilor la 1918, anul astral al românilor. Cele două evenimente sunt complementare și ca derulare în timpul istoric, deoarece reunirea Dobrogei cu România în 1878 avea să se dovedească o treaptă către reunirea românilor într-un singur stat. La 1 Decembrie 1918, România Mare și-a îmbrățișat de-a pururi, cu dragoste, cu sacrificii și cu fericire, în sfârșit, toți copiii. „Fără istorie nu este patrie și fără dragoste de istorie nu poate fi dragoste către patrie”, spunea Bogdan Petriceicu Hasdeu. Cred din tot sufletul că acum, în Anul Centenarului Reîntregirii, trebuie să ne cinstim mai mult decât oricând eroii, să fim solidari, să păstrăm cu sfințenie ceea ce-am câștigat și să nu uităm să ne iubim Țara. La mulți ani, România! La mulți ani, români!“
 
Echipa Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța și sportul constănțean: „Noi, sportivii, după fiecare victorie, simțim bucuria uniunii, a puterii, a succesului printr-o îmbrățișare de grup. Împreună reprezentăm țara oriunde ne-am afla, împreună suntem România! Vă dorim să simțiți aceeași bucurie de a fi român, momentul intonării imnului să vă trezească sentimente de mândrie! La mulți ani, români! La mulți ani, România!“
 
Sorin Bașturea, directorul Clubului Sportiv Farul Constanța
„Cu ocazia acestei zile deosebite, le transmit tuturor românilor să fie sănătoși și să se bucure de pace. Îi invit, totodată, să facă multă mișcare, ceea ce e foarte important pentru starea de sănătate a fiecăruia“.
 
Andrei Szemerjai, directorul Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ Constanța
„Să fim mai uniți, că tot sărbătorim Unirea, și să nu uităm că elevii, copiii sau sportivii noștri sunt fără culoare politică și de partid. Asta îmi doresc eu și le doresc colegilor mei, românilor și părinților copiilor. Cei mici trebuie să aibă niște condiții decente și în școală, și în activitatea sportivă. În momentul în care vor ajunge să reprezinte România, ei vor purta pe umeri roșu, galben și albastru și se va cânta un singur imn, «Deșteaptă-te, române!», nu al vreunui partid. Așa simt eu. Copiii trăiesc în mod sincer și curat bucuria victoriei, de a fi în echipa națională și de a reprezenta România. Mai ales că la nivel de juniorat, lucrurile sunt mai mult decât dezinteresate din punct de vedere material. E perioada din viață în care bucuria lor e cât se poate de sinceră. Apoi, încet-încet, încep să apară și alte sentimente, frustrări, legate de partea materială sau de recompense. La această vârstă, vorbim de bucurie și mândrie în stare pură“.
 
Paul Peniu, președintele Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi“
„De 1 Decembrie, le urez tuturor românilor ceea ce-mi doresc și mie: să fim sănătoși și să putem să ne bucurăm de o zi atât de importantă pentru istoria noastră. De 1 Decembrie, să ne gândim cu încredere și speranță la viitor. Viitorul este cel mai important“.
 
Ciprian Marica, finanțatorul Suporter Spirit Club Farul Constanța
„La 100 de ani de la nașterea României mari, eu vă doresc din suflet, dragii mei români, să fiți de 100 de ori mai fericiți. Să avem pace, liniște, inspirație, curaj, să le cinstim memoria strămoșilor noștri care au întregit țara, dar și să-i facem mândri pe copiii noștri, care ne vor duce numele mai departe! E o vorbă care mie îmi produce o bucurie enormă: «Nu am ales eu să fiu român, dar am avut noroc!!!» Hai, România!“
 
Magda Rusu, directorul Clubului Sportiv Școlar nr. 1 Constanța
„Elevii și cadrele didactice din Clubul Sportiv Școlar Nr. 1 Constanța sărbătoresc Ziua Națională și Marea Unire prin înalte performanțe în sport și transmit, la ceas aniversar, cele mai calde urări, pentru un viitor mai bun! La mulți ani, români! La mulți ani, Românie centenară!“
 
Dănuț Albu, președintele Ligii Militarilor Profesioniști
„Sărbătorim ziua de 1 Decembrie amintindu-ne valorile și idealurile pentru care au militat înaintașii noștri în anul 1918: dorința de libertate, de autodeterminare și de a aduna pe toți românii sub un singur steag! Dragostea de patrie și neam nu poate fi umbrită de greutăți, vicisitudini, nemulțumiri. Să ne oprim pentru un moment din agitația cotidiană și să regăsim încrederea și speranța, iubirea și spiritul de sacrificiu care au condus mereu la câștigarea marilor bătălii și războaie! Să ne aducem aminte de Marea Unire de la 1918, să ne întoarcem cu respect spre înaintașii noștri. Determinarea și reușita lor să ne fie exemplu pentru prezent și viitor.

Sorin Rugină, rectorul Universității Ovidius: Trecerea celor 100 de ani de la formarea statului român modern reprezintă un moment de sărbătoare și, totodată, de reflecție. Avem obligația patriotică de a-i evoca permanent pe toți cei care au contribuit la înfăptuirea acestui act istoric, precum și pe toți cei care au promovat în lume valorile națiunii române. Avem misiunea de a promova cultura noastră națională și valorile care ne unesc și, mai ales, de a aduce în dezbaterea publică un proiect al României pentru următorii 100 de ani, continuator al proclamației de la Alba Iulia, pentru a deveni ceea ce merităm, o națiune puternică, apreciată și respectată în întreaga lume. La mulți ani, România!

Horia Constantinescu, comisar sef adjunct la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța

Bună dimineața, la multi ani România! Noi, locuitorii tăi, ar trebui să-ți cerem scuze! Să ii ierți pe cei care te-au lăsat fără păduri, pe cei care au uitat să-ti lucreze pămanturile, dar merg in birt, pe care nu te mai slăvesc in fata altora si se leapadă de tine, de cate ori au ocazia! Să ne ierti ca ne-ai voit uniti si iată-ne dezbinați, ca unii dintre noi se feresc sa-si asume nationalitatea, ca unii s-au vandut celor ce se tot opuneau sa fii mare si frumoasa! Sunt multe motivele pentru care te rugam să ne ierti! 
În Dumnezeu si in tine ne punem speranta de a ne lumina, de a ne indemna sa fim frati din nou, de a lasa capra lui Gheorghe sa traiasca si de a ne aduce aminte ca, acum 100 de ani, eram frati!
La multi ani Romanie, avem de sadit unire si de cules iubire! Ajuta-ne, te rog, din nou!

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!“

 
Lt.col Ferencz Daniel, comandantul G.J.M. Constanța
Cu prilejul Zilei Naționale a României le transmit tuturor românilor cele mai călduroase felicitări, urări de sănătate, bunăstare, prosperitate și succes! La mulți ani români și România!
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii