Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:19 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Totul a început la Cernavodă“ Victimele „Magistralei Albastre“, omagiate de întreaga comunitate

ro

29 May, 2014 00:00 2860 Marime text
Primăria Cernavodă aduce astăzi un omagiu public persoanelor ucise prin muncă excesivă, înfometare şi atrocităţi în colonia de muncă forţată Columbia, care a funcţionat în localitate, în anii construcţiei Canalului Vechi. S-au scurs deja 65 de ani de la deschiderea lucrărilor la Canalul Vechi (1949), 60 de ani de la închiderea Coloniei Columbia - Cernavodă (1954) şi 30 de ani de la inaugurarea Canalului Dunăre - Marea Neagră (1984). „Aşadar, la triplu ceas aniversar, ne aducem aminte de jertfa de sânge făcută la Cernavodă de 172 de persoane răpuse de condiţiile inumane de detenţie şi muncă forţată în timpul lucrărilor de la canal. Trupurile lor s-au descompus în gropi comune, fără cruci, iar numele lor n-au mai fost pomenite public în ultimii 60 de ani“, a declarat primarul oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă.

Aleşii locali închină evenimentul de astăzi memoriei miilor de deţinuţi - intelectuali, ingineri, politicieni de prestigiu, doamnelor din elita interbelică, studenţilor şi oamenilor simpli - ridicaţi de Securitate din locuinţelor lor, de pe stradă, din biblioteci şi cinematografe, sub bănuiala că ar putea pune în pericol orânduirea socialistă. Deşi nu li s-a imputat o vină concretă, au fost trimişi în lagăre de muncă forţată, pentru a săpa cu lopata „magistrala albastră”.
Evenimentele zilei încep printr-o slujbă de pomenire a victimelor genocidului de la Columbia - Cernavodă, apoi va avea loc momentul de dezvelire a bustului lui Athanasie Rădulescu, fost primar al Cernavodei la cumpăna secolelor al XIX-lea şi al XX-lea. Seria evenimentelor continuă cu proiecţia filmului documentar realizat de regizorul Bogdan Drăgulescu, dedicat anilor de suferinţă de la Canalul Vechi, după care jurnalistul Adrian Cârlescu va lansa cartea-document „Columbia - spectacolul morţii. Regimul detenţiei în Colonia - Cernavodă a Canalului Dunăre - Marea Neagră (1950 - 1953)”. Cea de-a doua lansare de carte din cadrul evenimentului aparţine inginerului Petre Covacev, fost director al şantierului Ecluza Cernavodă din perioada Canalului Nou, a cărui operă este intitulată „Totul a început la Cernavodă”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii