Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:32 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Progres şi investiţii Comuna Saraiu, în continuă transformare de la începutul mandatului primarului Dorinela Irimia (galerie foto)

ro

18 Sep, 2014 00:00 2716 Marime text
De când se află în fruntea administraţiei locale de la Saraiu, primarul Dorinela Irimia, aflat la primul mandat, şi-a canalizat toate eforturile pentru ca localitatea să se dezvolte şi să înflorească. Schimbările sunt vizibile şi de necontestat. Ultima investiţie a fost inaugurată chiar luni, în prima zi de şcoală, când bobocii de grădiniţă au făcut cunoştinţă cu Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici. Aceasta este denumirea grădiniţei care a fost reabilitată, modernizată şi dotată cu mobilier şi materiale de ultimă generaţie. Investiţia a fost făcută cu bani de la bugetul local, ridicându-se la aproximativ 60.000 de lei.
Însă ambiţia primarului care îi consideră pe locuitorii comunei Saraiu drept familia sa nu se opreşte doar aici. În opinia sa, fiecare om merită ceva mai bun, de aceea lucrurile sunt făcute pe termen lung. „Am depus în urmă cu câteva luni trei proiecte importante finanţabile prin Grupul de Acţiune Locală. Unul dintre ele viza construirea unei baze sportive moderne cu stadion prevăzut cu nocturnă, însă ulterior am cântărit opţiunile şi am văzut că oamenii au mai mare nevoie de un cămin cultural. De aceea, am schimbat proiectul stadionului cu cel pentru modernizarea Căminului Cultural din Saraiu. Valoarea investiţiei se ridică la 150.000 de euro şi este centrată pe nevoile stringente ale clădirii“, a precizat primarul Dorinela Irimia.
 

Nevoile locuitorilor, pe primul loc pentru Primăria Saraiu

După ce a amenajat piaţa agroalimentară din Saraiu, care se bucură de mare succes în rândul locuitorilor şi producătorilor, primarul a concluzionat că acesta ar putea fi o soluţie viabilă şi pentru cei din Dulgheru.

„Producătorii din sat cheltuiesc destul de mult pentru a-şi expune produsele în pieţele din oraşe şi de aceea intervine nevoia de a construi pieţe pentru ca agricultorii locali să îşi expună produsele fără a transporta prea mult marfa. Deja piaţa din Saraiu reprezintă dovada succesului în această privinţă, astfel că şi în satul Dulgheru va începe în curând să se contureze o piaţă agroalimentară, dispusă pe mai bine de 300 de metri pătraţi, unde vor fi amenajate 20 de tarabe pentru comercianţi şi producători locali“, a explicat primarul Dorinela Irimia.

Drumurile din comună, modernizate din bani europeni


 Cel de-al treilea program prevede modernizarea drumurilor din localitate, valoarea investiţiei acestui proiect fiind de aproximativ 100.000 de euro, susţine şefa administraţiei locale de la Saraiu. „Am observat că proiecte altor colegi primari, depuse în aceeaşi perioadă cu noi, au primit deja finanţarea şi vor începe în scurt timp lucrările. Proiectul se află în analiză la APDRP şi credem că în două săptămâni vom semna şi noi toate documentele. Avem încredere că în cel mai scurt timp vom începe şi noi lucrările“, a mai precizat aceasta.
 
Având în vedere că bugetul anual al localităţii se ridică la aproximativ 400.000 de lei, oportunitatea fondurilor europene reprezintă o adevărată gură de oxigen. O sursă de venit consistentă ar putea veni şi de la concesionarul carierei de piatră de la Saraiu. „În anul 2007, când s-a semnat contractul de concesiune, nu eram primar şi nu am avut cunoştinţă despre termenii în care a fost încheiat documentul. În Codul Fiscal este prevăzută o taxă pe excavare. Consiliul Local Saraiu are o Hotărâre prin care a adoptat măsura taxei pe excavare, de aproximativ 8 lei pe metru pătrat. Dacă vom ajunge să încasăm această taxă, mai mult de 100.000 de lei ar putea intra la bugetul local, lucru care ar mai uşura din greutăţile financiare pe care orice Primărie le întâmpină“, a explicat primarul Dorinela Irimia.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii