Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:29 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prinşi pe picior greşit în preajma prezidenţialelor Sancţiuni electorale în mai multe localităţi din judeţul Constanţa

ro

18 Sep, 2014 00:00 1918 Marime text
Primarii constănţeni au fost prinşi pe picior greşit de către oficialii Autorităţii Electorale Permanente (AEP). Controlul a scos la iveală noi nereguli în listele cu votanţi. Instituţia administrativă autonomă fundamentală a statului român care urmăreşte organizarea şi desfăşurarea operaţiunilor electorale, în scopul asigurării condiţiilor corespunzătoare de exercitare a drepturilor electorale, a egalităţii de şanse în competiţia politică, a transparenţei în finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, a scos la iveală nereguli, aplicând amenzi contravenţionale şi avertismente. Filiala Sud-Est a Autorităţii Electorale Permanente a aplicat un număr de 17 sancţiuni: 3 amenzi în cuantum total de 3.000 de lei şi 14 avertismente, pentru încălcarea articolului 50, litera a^2 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, în judeţul Constanţa au fost constatate patru abateri.

 Patru primării constănţene, în vizorul AEP

În urma acţiunilor de control, primăriile comunelor Castelu, Costineşti şi Tortoman au primit doar câte un avertisment din partea AEP. O amendă în cuantum de 1.000 de lei a fost însă emisă pe numele Primăriei Târguşor. Acţiunile de instruire, îndrumare şi control electoral au ca principale obiective: îndrumarea privind utilizarea Registrului electoral; verificarea modului de păstrare a registrelor cuprinzând listele electorale permanente, complementare şi speciale; verificarea modului de întocmire a listelor electorale; verificarea semnării listelor electorale de către persoanele abilitate; verificarea modului de actualizare a listelor electorale; verificarea efectuării de comunicări către judecătoria competentă teritorial cu privire la modificările operate în exemplarul listei electorale existent la primărie; respectarea de către primar a obligaţiei de a pune la dispoziţia alegătorilor spre consultare a listelor electorale permanente şi de soluţionare a întâmpinărilor privind omisiunile; înscrierile greşite sau erorile din listele electorale; verificarea modului de păstrare şi recuperare a materialelor de logistică electorală; obţinerea de informaţii privind integritatea şi modul de confecţionare a materialelor de logistică electorală (urne, cabine de vot etc.); respectarea hotărârilor adoptate de AEP; instruirea primarilor privind atribuţiile stabilite în sarcina acestora de Legea nr. 370/2004 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României, cu modificările și completările ulterioare.

„Autoritatea Electorală Permanentă va continua să efectueze aceste controale pentru a pregăti cadrul potrivit desfăşurării alegerilor prezidenţiale de anul acesta“, anunţă instituţia care se ocupă de control în regiunea Sud-Est.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii