Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:41 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Topalu pune umărul la amenajarea sitului Cetatea Capidava va fi redată în scurt timp circuitului turistic (document)

ro

06 Aug, 2015 00:00 5090 Marime text
Cetatea Capidava, situată pe malul Dunării, aparţinând teritorial de comuna Topalu, este un sit aflat în plină redescoperire. Lucrările de reabilitare a cetăţii au început deja, iar până acum, muncitorii, majoritatea angajaţi din localitate, au scos la lumină obiecte vechi, de o valoare inestimabilă, obiecte care vor fi expuse într-un nou muzeu, după cum a explicat primarul comunei Topalu, Gheorghe Murat. 
 
După refacerea întregului sit, zona va fi amenajată astfel încât turiştii să beneficieze de toate dotările şi facilităţile. Recent, Consiliul Judeţean Constanţa a lansat ultima procedură pentru proiectul privind refacerea Cetăţii Capidava. Astfel, potrivit unui anunţ lansat pe portalul achiziţiilor publice, CJC-ul caută mobilier şi echipamente informatice. Pentru mobilier - bănci, scaune, dulapuri, etajere, vitrine etc. - CJC menţionează că este dispus să plătească până la 189.710 lei, în timp ce pentru echipamentele IT - ecrane LCD, infokiosc, computere, multifuncţionale şi sistem audio trilingv - valoarea estimată este de 209.800 de lei. Consiliul Judeţean Constanţa estimează că va cheltui pentru această achiziţie 399.510 lei. Cei interesaţi pot depune ofertele până pe 18 august, în aceeaşi zi urmând să fie şi deschise. Banii pentru achiziţionarea celor două loturi de bunuri provin din finanţări europene, mai precis prin Programul Operaţional Regional - POR.
 
„Restaurarea Cetăţii Capidava este o lucrare necesară, care, cu siguranţă, va transforma faţa comunei şi care va atrage mulţi turişti în fiecare an. După aceea, mai avem un proiect ambiţios: să facem un muzeu unde să expunem toate artefactele pe care le găsim şi care nu pot rămâne în situl cetăţii. S-au găsit deja multe astfel de relicve, bucăţi din vase vechi. Vor fi multe obiecte la final şi vrem să le punem în valoare. Căutăm soluţii pentru a deschide un muzeu al acestei cetăţi în comuna noastră, pentru că este păcat ca turiştii care vin să vadă cetatea reabilitată să nu vadă şi aceste bucăţi, dovezi ale istoriei“, a conchis primarul comunei Topalu.

Investiţia privind restaurarea Cetăţii Capidava are o valoare de aproximativ 1,9 milioane de lei. Proiectul implică, de asemenea, pe lângă lucrările de restaurare, consolidare, protecţie şi conservare a sitului arheologic, şi o componentă de promovare a ruinelor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii