Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:22 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Portofelele primarilor se vor umple de luna viitoare Liderii de comune din judeţul Constanţa cer salarii mai mari pentru colegii din administraţie

ro

12 Jun, 2014 00:00 3372 Marime text
1 iulie 2014 reprezintă data de la care cei mai mulţi primari din România îşi vor primi salariile mărite, în unele cazuri chiar şi cu 50%. În judeţul Constanţa, 58 de primari de comune vor primi salarii mai mari, nouă primari de oraşe vor primi remuneraţia sensibil mărită, iar cei trei primari de municipii îşi vor menţine cotele salariale aproape la fel ca în prezent.

Aşadar, de luna viitoare, un lider de administraţie locală comunală beneficiar al creşterii salariale ar urma să fie plătit cu 4.200 de lei. Mai puţin norocoşi sunt însă edilii de la oraşe, care vor beneficia de majorări cuprinse între 8,7% şi 16,6%, iar pentru primarii şi viceprimarii de municipii majorările vor fi şi mai mici - între 1,4% şi 7%.
Legea care prevede majorări salariale pentru liderii de autoritate publică a fost adoptată în 25 februarie de Camera Deputaţilor, urmând să fie pusă în aplicare de la 1 iulie 2014, la propunerea vicepremierului Liviu Dragnea.

De altfel, recent, acelaşi ministru Dragnea spunea că problema legată de salarizarea primarilor a fost rezolvată şi că acum se analizează salarizarea personalului din administraţie. „Lucrăm intens la o analiză privind salarizarea personalului din administraţia publică. Toată lumea ştie că nu putem aştepta performanţă de la sistemul administraţiei publice în general, şi locale în special, cu salarii foarte mici”, declara ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea. Oare semnalele de alarmă trase de primarii constănţeni în urmă cu câteva săptămâni să fi avut vreun ecou în ministerul de resort, sau se pregăteşte terenul pentru viitoarea campanie electorală?
O astfel de schemă în care doar primarilor le cresc salariile nu poate decât să dezbine administraţia publică locală. Dacă primarii ajung să aibă astfel de salarii şi subalternii rămân tot la remuneraţiile de 600 - 1.500 de lei, putem spune că nu vorbim de o măsură pentru administraţiile locale, ci împotriva lor.
 
Valentin Vrabie, despre creşterile salariale ale primarilor: „Nu voi accepta acest cadou otrăvit!”

În urmă cu mai puţin de trei luni, după ce preşedintele semnase Decretul de Promulgare a legii privind creşterile salariale ale liderilor de administraţie locală, primarii comunelor din judeţul Constanţa, împreună cu filiala locală a Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) „Cartel ALFA”, s-au reunit pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la nivelul salariilor personalului din administraţia publică locală. Conform sindicaliştilor, raportul dintre salariul minim şi maxim din sistemul bugetar a fost stabilit la 1-15, iar sporurile, compensaţiile, primele şi indemnizaţiile au fost plafonate, astfel încât salariul de bază să constituie partea majorată a câştigului, iar funcţionarii publici şi personalul contractual cu studii medii care au o vechime în specialitatea studiilor şi o experienţă profesională de minimum 7 ani sunt retribuiţi tot cu salariul de 850 de lei pe lună. „Menţinerea actualului nivel salarial, care nu stimulează lucrătorii, va crea premisele migrării forţei de muncă spre domeniul privat, motiv pentru care solicităm public aplicarea grilelor de salarizare reglementate de Legea 284/2010”, declara la vremea respectivă preşedintele filialei judeţene a CNS „Cartel Alfa”, Ion Caraignat. Reprezentanţii administraţiilor publice locale constănţene au susţinut şi susţin în continuare demersul sindicaliştilor, propunând ca, până la reglementarea acestei situaţii, nici ei să nu accepte mărirea salarială după data de 1 iulie.
„Eu, cel puţin, nu voi accepta acest cadou otrăvit din partea guvernanţilor. Propun colegilor primari să dăm dovadă de solidaritate faţă de colegii noştri. Este un semn de protest şi de solidaritate din partea noastră. Dacă legea se pune în aplicare, eu voi împărţi diferenţa de salariu în mod egal cu toţi ceilalţi colegi din Primărie. Nu contează că procentul va fi unul mic, dar voi face o redistribuire a surplusului salarial, în mod egal, pentru că în acea instituţie nu muncesc doar eu, iar noi, primarii, nu facem nimic fără o echipă bună şi motivată. Eu nu mă las cumpărat de politicieni, prefer să ştiu că am aproape o echipă care depune toate eforturile pentru ca treaba să meargă bine şi să fie mulţumiţi de traiul pe care îl duc în ţara asta”, a declarat Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera.

Potrivit articolelor adoptate de deputaţi, începând cu data de 1 iulie 2014, pentru funcţiile de demnitate publică alese de la nivelul administraţiei publice locale, indemnizaţiile se stabilesc potrivit Legii cadru 284/2010, respectiv prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi cu valoarea de referinţă de 600 de lei.

„Ca reprezentant al A.Co.R, am depus un memoriu în care am solicitat creşterea nivelului salarial al colegilor noştri bugetari din administraţia publică locală. În contextul dat, documentul în cauză a fost semnat de noi, ordonatorii de credite, şi înaintat celor două camere ale Parlamentului, precum şi Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Suntem alături de colegii noştri pentru că munca noastră, fără sprijinul lor, nu se poate îndeplini“, s-a pronunţat primarul comunei Cumpăna în calitate de preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, Filiala Constanţa, economist Mariana Gâju.

„Cunosc situaţii în care angajaţi ai Primăriei au fost nevoiţi chiar ca, din salariul lor, şi-aşa redus considerabil, să dea înapoi din indemnizaţii din cauza unei erori de calcul. Oamenii aceia au fost nevoiţi să trăiască dintr-o diferenţă salarială de câteva sute de lei. Ar însemna doar să atragem dispreţul colegilor noştri dacă salariile lor rămân la acelaşi nivel“, a declarat primarul comunei Topalu, Gheorghe Murat, în contextul discuţiilor avute în primăvară cu sindicaliştii.

Şi primarul de la Poarta Albă susţine creşterea salarială a angajaţilor din administraţia publică. „Satisfacţiile primarului nu vin neapărat din salariu. Chiar dacă nouă ni se măreşte salariul până la 10.000 de lei, noi lucrăm cu o echipă, nu putem substitui munca depusă de colegii noştri. Este foarte important să atragem tinerii pregătiţi în sistemul bugetar. Ei nu vin să lucreze în primării pentru un salariu de 700-800 de lei. Trebuie stabilit un salariu de minimum 1.200 de lei. Până la urmă, ei sunt cei care muncesc să producă acele documente pe care noi le semnăm”, este de părere primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti.
De altfel, acţiunea declanşată în luna martie de edilii constănţeni privind majorarea salariilor lucrătorilor din administraţia publică locală a avut ecou la nivel naţional. În judeţul Timiş, de exemplu, a demarat campania „Salarii decente pentru funcţionarii publici din administraţia publică locală”.
„Impactul financiar lunar la nivel naţional este de 8.744.388 lei. Impactul financiar pentru cele 5 luni de aplicare din anul 2014 este de 43.721.942 lei“, se menţionează în motivarea proiectului de lege.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii