Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiţii numeroase la Dobromir, în 2013

ro

23 Jan, 2014 00:00 2761 Marime text
În ciuda dificultăţilor financiare întâmpinate, anul 2013 a fost un an dedicat investiţiilor în Dobromir.
 

Pentru a putea trece la investiţii, primarul la primul mandat democrat-liberalul Eugen Iliescu a acoperit mai întâi datoriile moştenite de la fosta administraţie, contractând de la Trezoreria Constanţa un împrumut de 400.000 de lei. Odată cu eliminarea arieratelor, şeful autorităţii locale a dat start lucrărilor în comună. Iar o parte dintre obiectivele anului trecut continuă şi în 2014. Un exemplu îl constituie reabilitarea bisericii din Dobromir Deal, sat arondat comunei Dobromir. Biserica datează din 1924 şi poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Şeful autorităţii locale a afirmat că biserica, declarată monument istoric, este reabilitată, în principal, din surse proprii. „Am primit 20.000 de lei de la Guvern în perioada când ministru al Culturii era Puiu Haşotti. În rest, am intervenit cu fonduri proprii”, a explicat primarul comunei Dobromir. Până la această dată, a fost schimbat acoperişul bisericii şi a fost renovat exteriorul lăcaşului de cult pe două treimi din suprafaţă. „În 2014 vom termina cu reabilitarea exteriorului şi vom derula şi alte lucrări în interiorul bisericii, dacă ne va permite bugetul”, a afirmat şeful autorităţii locale. Şi comunitatea musulmană are o geamie nouă, şi aceasta pentru că vechea geamie din localitatea Dobromir a fost reconstruită din temelii. Realizarea acestui obiectiv a fost posibilă cu sprijinul primarului Eugen Iliescu şi prin contribuţia omului de afaceri turc, Haci Vural. „Domnul Haci Vural ne-a susţinut foarte mult, punând la dispoziţie materiale de construcţie. Primăria a plătit echipa de muncitori şi a asigurat materiale, doar atunci când a fost cazul”, a explicat şeful autorităţii locale.
 
Grădiniţa şi şcoala, extinse
 
În 2013, în atenţia primarului nu s-au aflat doar lăcaşurile de cult, ci şi unităţile de învăţământ. Grădiniţa din Dobromir a fost extinsă cu două săli de clasă, iar o anexă a şcolii, un internat părăsit de 20 de ani, a fost reamenajată prin construirea a cinci săli de clasă pentru elevii din ciclul primar.
 
Cişmea nouă în localitatea Lespezi
 
Importanţă a fost acordată şi reţelei de apă, precum şi accesului gratuit la apă. În localitatea Lespezi, sat arondat comunei Dobromir, a fost construită o cişmea, iar în localitatea Văleni, care aparţine, de asemenea, de comuna Dobromir, au fost renovate cele două cişmele existente. Mai mult, în ambele localităţi s-a reuşit reabilitarea reţelei de apă, susţine primarul Eugen Iliescu. În Văleni, la iniţiativa şefului autorităţii locale, atât şcoala, cât şi grădiniţa au de anul trecut apă curentă, după opt ani de la construcţia celor două imobile.
Şeful autorităţii a declarat ieri că investiţiile vor continua în comună şi în 2014, imediat ce va fi aprobat noul buget, urmând ca banii să fie împărţiţi în funcţie de priorităţi.
 
Mai aproape de bulgari
 
În acest an, judeţul Constanţa va avea două noi puncte de frontieră. Unul în comuna Lipniţa, cel de-al doilea în comuna Dobromir. Ambele comune au amenajate drumuri transfrontaliere ce fac legătura cu Bulgaria, iar pentru tranzitarea lor este necesară construcţia de puncte vamale. La Dobromir, lucrările la vamă ar putea începe în luna februarie, dacă vremea va permite acest lucru, a menţionat primarul Eugen Iliescu. Pentru amenajarea drumului transfrontalier Dobromir - Krushari, au fost atrase fonduri europene în sumă de 6.129.383,30 euro, din care 3.106.905 euro pentru comuna Dobromir şi 3.022.478,30 euro pentru partenerul bulgar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii