Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiţie de suflet Numele „fiicei Dobrogei“, Elena Roizen, pe frontispiciul Centrului Cultural de la Ovidiu

ro

26 Nov, 2015 00:00 2806 Marime text
 
Administraţia publică locală a oraşului Ovidiu a marcat ieri redeschiderea Centrului Cultural „Elena Roizen“. Primul „spectacol“ găzduit a fost ceremonia de sărbătorire a 50 de ani de căsătorie a zece cupluri „de aur“ din oraş.
 
Momentul inaugural a fost urmat de o conferinţă organizată cu scopul de a prezenta lucrările finalizate în urma proiectului finanţat de Compania Naţională de Investiţii, în parteneriat cu Primăria oraşului Ovidiu. Clădirea veche de 55 de ani, ridicată pe o suprafaţă de 1.300 de metri pătraţi şi având o capacitate de 151 de locuri pe scaune, a fost remodernizată şi i s-a dat un nou nume. „Intervenţiile au fost mai mult de natură funcţională şi asta înseamnă optimizarea spaţiilor din interior şi câteva (n.r. intervenţii) de natură tehnică, adică tot ceea ce înseamnă scenă, reabilitarea sălii de spectacol. Intervenţiile au fost făcute respectând toate normele, pentru a nu influenţa negativ rezistenţa, şi asta au spus-o experţii“, a declarat primarul oraşului Ovidiu, George Scupra.
 
Potrivit edilului-şef, lucrările de remodernizare au constat în extinderea bibliotecii, refacerea arhitecturii de la interior, înlocuirea tuturor instalaţiilor termice, electrice şi sanitare. În sala de spectacole, mocheta a fost schimbată, acoperişul sălii a fost reabilitat, pereţii au fost îmbrăcaţi la interior cu panouri fonoabsorbante din lemn. De asemenea, Centrul Cultural dispune, mai nou, de săli de canto, de pian şi de balet. Mai mult, edilul-şef a adăugat că a găsit rezolvarea şi pentru penele de curent. Astfel, a fost achiziţionat un generator diesel de mare capacitate, care a costat aproximativ 60.000 de lei.

„Avem avize de la ISU“

Şeful autorităţii publice locale a mai anunţat că Centrul Cultural are toate avizele necesare. „Avem avize de la ISU. Sunt şase ieşiri. Avem acces principal, două ieşiri laterale, două ieşiri în spate şi încă o ieşire prin demisol, care duce în spatele clădirii. Şi uşile au fost schimbate tocmai pentru a respecta normele, ele deschizându-se spre exterior“, a adăugat primarul localităţii Ovidiu, George Scupra.
 
Investiţia se ridică la peste 11 miliarde de lei vechi şi este susţinută în proporţie de 90% din bugetul statului prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), 10% fiind procentul asigurat de bugetul local. Proiectul a fost depus în urmă cu un an, dar lucrările efective de reabilitare au durat şase luni.

Un alt centru cultural aşteaptă să fie inaugurat

 Şi dacă Centrul Cultural „Elena Roizen“ a fost inaugurat, un alt centru cultural, din localitatea Poiana, este gata şi îşi aşteaptă marea deschidere. Primarul George Scupra a precizat că în luna decembrie va inaugura şi acest obiectiv. Deşi este finalizat, autorităţile locale aşteaptă încă toate avizele necesare. Conform declaraţiilor primarului, Centrul Cultural din satul Poiana va purta numele cântăreţului Gabriel Cotabiţă. Edilul-şef a ales acest nume pentru că artistul aparţine locului, tatăl acestuia fiind originar din satul Poiana.

Viitorul centru cultural din satul arondat orașului Ovidiu a reuşit deja să strângă un fond de carte pentru bibioteca locală prin iniţierea campaniei  „Dăruieşte o carte pentru Centrul Cultural din Poiana“, dar, conform primarului, oricine doreşte să doneze cărţi este în continuare bine-venit.
 

Cabinete medicale noi, la Ovidiu

Însă investiţiile din jurul oraşului Ovidiu nu se fac doar în sport şi în cultură. Chiar săptămâna aceasta a fost inaugurat un cabinet medical în localitatea Culmea, sat în care nu a existat până în prezent un  astfel de cabinet şi un doctor de familie. Mai mult, primarul a anunţat în cadrul evenimentului o altă premieră: pregătirea a trei cabinete stomatologice. Două dintre acestea sunt deja gata, iar cel de al treilea ar urma să fie inaugurate în cel mai scurt timp. Primarul George Scupra a anunţat că totul va fi gratuit pentru  toţi copiii şi pentru pensionari. Cabinetele stomatologice ar urma să funcţioneze unul în satul Culmea, unul în localitatea Poiana, iar unul este dsituat chiar în spatele centrului cultural inaugurat miercuri. Mai mult, autoritatea publică  locală este dispusă să angajeze un medic care să deservească  pacienţii din aceste localităţi.

Începe asfaltarea cartierului Ovidiu Sud

Şeful autorităţii publice locale a mai comunicat publicului prezent la eveniment că, în urma unei şedinţe de consiliu local, s-au semnat contractele prin care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) va oferi, în cofinanţare,  2.100.000 de lei pentru modernizarea şi asfaltarea cartierului rezidenţial Ovidiu Sud.  
 
Alexandru Vlădescu este student al Facultăţii de Litere, specializarea Jurnalism, Universitatea „Ovidius“ Constanţa.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii