Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Culmea preţului la gigacalorie - încălzire… pe datorie

ro

15 Oct, 2015 00:00 4130 Marime text
 

Oraşele care au nevoie de bani pentru încălzire nu vor mai primi fonduri de la Guvern. Premierul a anunţat că fiecare primar trebuie să ceară împrumut de la Trezorerie şi să plătească dobândă pentru suma respectivă. Nu. Nu este o glumă a Executivului, este ceea ce se va întâmpla în România peste… puţin timp, căci iarna bate la uşă.
 
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul are în vedere o modificare legislativă prin care primăriile care solicită sprijin financiar pentru încălzire să nu-l mai primească direct de la Executiv.
 
Cu alte cuvinte, dacă până acum se alocau fonduri nerambursabile de la Guvern, acum, autorităţile locale vor lua un împrumut (pentru care se va plăti cel mai probabil şi o dobândă) de la Trezorerie. Adică: eu, Primărie, iau de la Trezorerie împrumut pentru încălzire scadent în 36 de luni. Anul viitor, iau un nou împrumut pentru încălzire, tot pentru 36 de luni. Vom ajunge deci să plătim rate către Trezorerie pentru încălzirea de acum un an?!?
 
„O să avem o modificare legislativă prin care toate oraşele care au nevoie de sprijin pentru încălzire nu le dăm noi, aşa, cadou, ci vor putea să se împrumute din Trezorerie să treacă peste iarnă şi, sigur, să dea înapoi creditul într-o perioadă sustenabilă de timp. Că e Bucureştiul, că e Galaţiul, că e Aradul, că e altcineva, transparent, egal pentru toţi. Să nu se spună că dăm la unul că e de la un partid, la altul nu dăm că e de la alt partid. Absolut toate consiliile locale sau Consiliul General pot face solicitare, primesc împrumutul şi-l restituie într-o perioadă de timp“, a declarat premierul, în cadrul şedinţei de Guvern. 

El a adăugat că soluţia este corectă, dar, în acelaşi timp, reprezintă şi un stimulent pentru ca autorităţile de la nivel local să-şi finalizeze „investiţiile în sistemul termic“. Ehe, constănţeni, parcă aici începem să ne aducem aminte de promisiunea electorală „Un CET modern, o gigacalorie mai ieftină“… 

„Că aşa, dacă le dăm pomană în fiecare an, nu or să facă niciodată nicio investiţie“, a nuanţat premierul.
 
Vocile celor din economie spun că nu este altceva decât o „rostogolire a bulgărelui“ datoriilor. Practic, numai în Bucureşti, cu banii primiţi împrumut din Trezorerie s-ar acoperi datoriile pe care RADET-ul le are la ELCEN şi ale ELCEN-ului către ceilalţi distribuitori, furnizori de gaze.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii