Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:57 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CJ Constanţa promite marea cu sarea, după ce a ratat restaurarea Cetăţii Capidava (galerie foto)

ro

06 Oct, 2016 00:00 7955 Marime text
             

Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) se pregăteşte să restaureze unele dintre cele mai frumoase obiective culturale din judeţul nostru. Consilierii judeţeni pleacă însă la drum cu „greul” dosar al Cetăţii Capidava, o bilă neagră în faţa tuturor cetăţenilor.
 
În luna martie a acestui an, vă prezentam o serie de materiale din dosarul Cetăţii Capidava. Rând pe rând, toate licitaţiile şi firmele care au obţinut un contract în marele proiect al restaurării cetăţii au fost prezentate în paginile cotidianului nostru.

Vă reamintim că, în anul 2013, CJC primea fonduri europene pentru a reabilita una dintre cele mai mari cetăţi antice danubiene - Capidava. Proiectul, cu o valoare semnificativă, 74 de milioane de lei, avea să se deruleze pe parcursul a doi ani şi jumătate. Bucuria nu a durat prea mult, căci, înainte ca procedurile efective de restaurare să fie finalizate, administratorul firmei Mara Construct SRL, care se ocupa de lucrările de restaurare şi reabilitare de la Capidava, a fost arestat.
 
Cu alte cuvinte, proiectul de reabilitare a fost un eşec al fostei echipe a Consiliului Judeţean, eşec pe care aceasta a încercat să îl „mascheze” chiar pe final de mandat. Astfel, în şedinţa CJC din luna mai, a fost aprobată prelungirea cu doi ani a duratei de implementare a proiectului restaurării Cetăţii Capidava. Aleşii judeţeni au decis atunci ca lucrările să fie continuate exclusiv din bugetul judeţului astfel încât banii investiţi deja în proiect să nu fie daţi înapoi.
 
La câteva luni după publicarea acestor materiale, pe site-ul Consiliului Judeţean sunt supuse dezbaterii publice o serie de proiecte pentru restaurarea mai multor obiective de interes public aflate astăzi în paragină. Pe lista deschisă dezbaterii se regăsesc următoarele proiecte:
  • „Salvarea şi punerea în valoare a Mormântului Pictat Hypogeu - zona Zorile, municipiul Constanţa”,
  • „Conservarea, restaurarea, protejarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic din Constanţa”,
  • „Reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa”,
  • „Restaurarea, conservarea, amenajarea şi valorificarea cultural-turistică a Cetăţii Carsium (Hârşova)”
  • "Restaurarea şi punerea în valoare a Cetăţii Histria”.

    De altfel, în urmă cu aproximativ o săptămână, CJC a organizat o dezbatere publică pe tema reabilitării Teatrului de Vară din Mamaia, un alt obiectiv „uitat” de administraţiile locale şi judeţene ani la rând.


 
În ceea ce priveşte Şantierul Arheologic Histria, CJC are în plan două obiective: creşterea accesibilităţii şi atractivităţii Muzeului Histria prin modernizarea expunerii, refacerea expoziţiei şi a accesului în muzeu şi la sit şi creşterea atractivităţii turistice a întregului sit prin refacerea zidului de incintă şi a monumentelor: Terme I, Domus I, Domus II, Bazilica episcopală şi Tabernae.

În privinţa celorlalte proiecte supuse dezbaterii publice de către CJC, legislativul judeţean are un scop clar. Pe lângă restaurarea şi modernizarea obiectivelor menţionate, administraţia judeţeană speră ca, odată finalizate aceste proiecte, să impulsioneze dezvoltarea locală prin conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a identităţii culturale, lăsate pradă nepăsării în ultimii ani. 
 
În altă ordine de idei, după ce Consiliul Judeţean a ratat restaurarea Cetăţii Capidava, acum organizează dezbateri publice privind restaurarea şi reabilitarea altor obiective culturale din judeţul Constanţa. Rămâne de văzut în ce măsură noua echipă a CJC se va ţine de promisiune.


Citește și: 

Ce spun documentele
Reabilitarea Cetăţii Capidava şi a Monumentului triumfal Tropaeum Traiani, făcută de CJC din aceleaşi „ingrediente“? (documente)


Detalii pe care le au şi procurorii DNA
Cum (NU) trebuia să câştige Mara Construct licitaţia pentru lucrările la Capidava (documente)


Reabilitarea Cetăţii Capidava, ratată din cauza firmei Mara Construct. Cel mai mare proiect european al CJC, nefuncţional (rechizitoriu)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Georgeta Radulescu 06 Oct, 2016 12:40 Pacat de munca depusa de echipele de arheologi , conduse de arhelogul Zizi Covacef . Lucrarile se vor opri și iar se va acoperi totul cu pamânt . Cetatea Capidava este una din cele mai vechi de pe teritoriul Dobrogei .