Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:16 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreșteDobrogea141 Un nou titlu în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța - „Confesiune patetică. Pagini de jurnal intim 1936-1939. Vulcanul Iubirii“, de Pericle Martinescu

ro

16 Nov, 2019 00:00 2798 Marime text
Jurnalul intim al scriitorului Pericle Martinescu, configurat sub genericul „Steaua singurătății”, cuprinde trei volume, fiecare dedicat câte unui deceniu din perioada interbelică a României. 
 
„Vulcanul iubirii, lucrare ce poate fi accesată în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, este o valoroasă cronică a anilor 1936-1939 și reprezintă o incursiune de absolută autenticitate – așa cum se vrea orice literatură confesivă – în atmosfera unei epoci tumultoase din punct de vedere politic și cultural. 
 
Precedate de motto-ul scriitorului Anton Holban – „Numai singurătatea te face mai vibrant, mai tragic şi prima condiţie ca să pricepi ceva este să nu fii fericit”, - cele aproape 400 de pagini de memorialistică, bogate în adnotări pe margini, pe contra-pagini şi pe pagini intercalate, au fost transcrise de autor după patru decenii de la trăirea evenimentelor evocate și ne prilejuiesc contactul cu zbuciumații ani ai tinereții sale, trăiți într-o lume considerată de diaristul, ajuns nonagenar, „romantică și anacronică”. 
 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 
 
Sunt înregistrate cu rigurozitate de martor al epocii, nu doar evenimente ale lumii culturale sau politice, întâlniri cu scriitori importanți, note pe marginea unor lecturi esențiale sau momente ale unor frumoase prietenii literare, ci și parcursul unei  mistuitoare povești de dragoste, pentru L., o fată ciudată, cu mințile rătăcite, a cărei trecere prin viața lui, scriitorul cu prenume de tribun atenian o consideră, totuși, providențială. 
 
Evocările nostalgice ale pământului unde s-a născut, ale satului dobrogean Viișoara, cu oamenii săi pitorești, completează confesiunile unui scriitor cuceritor, nedrept de puțin cunoscut și comentat. 
 
Citește și:
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii