Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:27 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreşteDobrogea O continuare a „Simfoniei“ lui Dragoş Alexandrescu. Imnul Dobrogei, compus de maestrul Dumitru Lupu, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad (video)

ro

14 Nov, 2017 00:00 4310 Marime text
„Pe la începutul lunii octombrie, stârnit de profesorul Dan Mihăescu, că se apropie Ziua Dobrogei, am compus, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad, Imnul Dobrogei. Cu sprijinul unui grup de entuziaşti, patru corişti de la Operă, o pianistă de la Facultatea de Arte (conf. univ. dr. Gabriela Oprea), dirijaţi de Adrian Stanache, am realizat un demo al acestei lucrări“, ne mărturisea, în noiembrie 2015, maestrul Dumitru Lupu.
 
Profesorul universitar doctor la Facultatea de Arte din Constanţa, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, plecat dintre noi, mult prea curând, în iulie anul acesta, s-a născut la Giurgiu, dar s-a îndrăgostit iremediabil de marea cea mare şi aici s-a stabilit. Deloc întâmplător, mama compozitorului, Marioara, potrivit mărturisirii acestuia, este de loc din oraşul Bazargic, actualul Dobrici şi capitala fostului judeţ interbelic românesc Caliacra. 
 
„Pentru mine înseamnă foarte mult această sărbătoare, mama mi-a transmis nostalgia vechii Dobroge, m-a făcut să iubesc acest loc şi să mă stabilesc aici, la ţărm de mare...“, spunea maestrul, în ziua în care ne-a transmis spre publicare imnul pe care l-a compus pentru textul minunat semnat de Carmen Aldea. 

Şi-a dorit şi chiar a propus autorităţilor un spectacol de Ziua Dobrogei, dar n-a mai fost timp…  „Imnul este doar o parte dintr-un proiect mai amplu pe care mi l-am dorit pentru Ziua Dobrogei, dar se pare că nu mai este timp“, a oftat, atunci, regretatul compozitor. Proiectul spectacolului avea ca punct de rezistenţă „Simfonia Dobrogeană“ a lui Dragoş Alexandrescu, mare profesor la Conservator, membru al unei dinastii de muzicieni constănţeni. Însă maestrul şi-ar fi dorit să îi implice în acest eveniment atât pe elevii de la Colegiul de Artă „Regina Maria“, cât şi pe artiştii Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ din Constanţa şi pe istoricii Tomisului.
 
Astăzi de Ziua Dobrogei, vă invităm să ascultaţi/reascultaţi Imnul Dobrogei, compus de Dumitru Lupu, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad!

IMNUL DOBROGEI 

Muzica: Dumitru Lupu
Versurile: Carmen Aldea Vlad
 
1.
Dobroge, străvechi pământ
Creștinat de-Andrei cel Sfânt
Cu legende și povești
Unde să te regăsești.
 
Refren:
Dobrogea, Dobrogea
Ne-ai unit pe toți.
Dobrogea, Dobrogea,
Cu iubirea ta.
Dobrogea, Dobrogea,
Loc de armonii
Dobrogea, Dobrogea
Toți ai tăi copii.
 
2.
Dobrogenii-s truditori
Marinari, agricultori,
Stau de veghe la hotar
României veșnic far.
Citeşte şi:
 
ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017

Ziua Dobrogei

#sărbătoreşteDobrogea: 14 noiembrie - ZIUA Dobrogei. Mesajul dr. Sorin Marcel Colesniuc, cercetător ştiinţific la Muzeul de Arheologie „Callatis“ (galerie foto)

#sărbătoreşteDobrogea: Mesajul lui Gheorghe Hagi, cel mai bun jucător din istoria fotbalului românesc, cetăţean de onoare al Constanţei

#sărbătoreșteDobrogea: Mesajul ambasadorului Marii Britanii în România, Paul Brummell (video)

#sărbătoreşteDobrogea: Mesajul Excelenţei Sale Osman Koray Ertaş, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti

#sărbătoreşteDobrogea: Mesajul consulului general al Federaţiei Ruse la Constanţa, Vladimir Borisovich Volkov

#scrieDobrogea: Cu un deceniu înaintea revenirii Dobrogei la ţară, primul proiect al unui port românesc la Marea Neagră (galerie foto)

#citeşteDobrogea: „Pământul Dobrogei arată o complexitate nebănuită“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii