Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:58 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru scriitorul Constantin Novac

ro

15 Dec, 2017 00:26 4097 Marime text
Personalitate: Constantin Novac
Ziua de 23 noiembrie 2017 a fost pentru cotidianul Cotidianul ZIUA de Constanţa un adevărat tur de forță.

Atunci, în fața unui auditoriu de elită a județele Constanța și Tulcea, a lansat o provocare autorităţilor dobrogene, organizând o masă rotundă la  sala „Remus Opreanu“ a Prefecturii Județului Constanța, ocazie cu care a lansat Biblioteca virtuală.

În cadrul evenimentului Lavinia Siclitaru, redactor al cotidianului ZIUA de Constanța a dat citire manifestului jurnaliștilor ZIUA de Constanța:

”În onestitatea noastră de gazetari dobrogeni nu vrem să demonstrăm că ne credem ceea ce nu suntem, dar ne însușim curajul de a acționa.

De aceea considerăm că este de datoria noastră ca în următoarele 12 luni, până la centenarul României și împlinirea a 140 de la reintegrarea Dobrogei, să ne implicăm în organizarea unei ample campanii de conștientizare a trecutului dobrogean, de aducere-aminte a tuturor oamenilor care l-au născut și și-au oferit creația pentru Dobrogea, cât și a celor care au iubit acest ținut și i-au dedicat activitatea.

Nu ne substituim niciunei autorități, nu ne impunem ca o forță, rămânând în spațiul demersului jurnalistic, dar cu speranța trezirii din latență a tuturor celor care au puterea de a decide și acționa acum, nu mai târziu.

Tocmai de aceea, vă supunem atenției cu acest prilej, mai propice decât oricând, să luați act de nevoile pe care noi, ca jurnaliști dobrogeni, le-am descoperit a fi stringente” - se arată în documentul amintit.


Tot cu acest prilej conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan a anunțat că ZIUA de Constanța a instituit Distincția Meritul Dobrogean și Medalia Remus Opreanu, care sunt decernate postmortem pentru zece personalități remarcabile ale Dobrogei.

Anul acesta, distincţia, însoţită de medalia „Remus Opreanu“, a fost conferită următorilor:
 
- Virgil Coman,
- Zaharia și Petre Covacef,
- Gheorghe Dumitrașcu,
- Puiu Enache,
- Mitică Lupu,
- Constantin Novac,
- Gavrilă Simion,
- gen. Adrian Soci,
- Adrian Rădulescu
- Olimpiu Vladimirov.


Cotidianul ZIUA de Constanța și-a propus să prezinte, separat, personalitatea fiecăruia dintre cei care au fost propuși și li  s-au fost conferite distincția și placheta.
 
Astăzi Constantin Novac

Scriitorul Ovidiu Dunăreanu prezinta laudatio pentru Constantin Novac.

Laudatio

CONSTANTIN NOVAC
(15 august 1937 - 30 septembrie 2016)

Prozator, reporter, scenarist.
Constantin Novac a fost unul dintre scriitorii de valoare pe care Dobrogea, oraşul Constanţa şi spaţiul euxin l-au dat, în ultimii patruzeci de ani, literaturii române contemporane.

CĂRŢI PUBLICATE: „Cheltuieli de reprezentare” (1970); „Adio, Robert !” (1974); „Separaţia bunurilor” (1975); „Cocorul de pază” (1976); „Fericit cel care, ca Ulise …” (1978); „Vară nebună cu bărci albastre”, (1983); „Oameni, furtuni, vapoare” (1984); „Abandonaţi nava!” (1984); „Plutind avan pe marea cea adâncă” (1987); „Vânzătorul de enigme” (1983); „Punctul mort”  (1996).
PREMII LITERARE: În 1996 primeşte Premiul pentru roman al Filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor şi al Revistei „Tomis.” Membru al Uniunii Scriitorilor din anul 1977. Secretar executiv al Filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România, din anul 1995. Membru în Consiliul de Administraţie al Fondului Literar.
Saloanele Naţionale de Carte „Ovidius“ (2002, 2003, 2006).

Sursa foto: ZIUA de Constanta


Citește și: 

#sărbătoreșteDobrogea LIVE VIDEO & TEXT. ZIUA de Constanţa lansează biblioteca virtuală. Ce autorităţi din judeţele Constanţa şi Tulcea participă. Un omagiu adus personalităţilor dobrogene
 
#sărbătoreşteDobrogea ZIUA de Constanța recunoaște valoarea. Zece personalități vor primi, post-mortem, „Meritul dobrogean“ 

#sărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu acordate generalului Adrian Soci fost comandant al Brigăzii 9 Mecanizată Mărășești
 
#sărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu acordate lui Virgil Coman  

#sărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu acordate pentru Zizi și Petre Covacef  

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru istoricul Gheorghe Dumitrașcu 

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru compozitorul Dumitru Lupu 

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru criticul Enache Puiu

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari