Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărbătoare mare în satul natal al istoricului Adrian V. Rădulescu. Irina Loghin, la Zilele Comunei Dorobanțu

ro

10 Nov, 2018 00:00 2600 Marime text
Situată la 140 de km de Constanța, comuna Dorobanțu din județul Călărași a fost adusă în centrul atenției de cotidianul ZIUA de Constanța, în urmă cu aproape o lună, la apogeul campaniei dedicate istoricului Adrian V. Rădulescu.
 
Născut în această comună, cel supranumit ctitorul a devenit patron spiritual al școlii gimnaziale, care astăzi poartă numele de „Prof. univ. dr. Adrian V. Rădulescu”, la inițiativa redactorului șef al ziarului ZIUA de Constanța, Emilian Andrei.
 
În fiecare an, pe 8 noiembrie, ziua în care se sărbătoresc Sfinții Mihail și Gavril, în Dorobanțu e mare sărbătoare, fiind declarată Ziua Comunei prin hotărâre de Consiliu Local, deoarece este și hramul bisericii din localitate.
 
Anul acesta, primarul comunei, Vasile Stoica, s-a gândit să programeze sărbătoarea duminică, 11 noiembrie, începând cu ora 14. Așa încât, Primăria și Consiliul Local al comunei Dorobanțu le-au pregătit cetățenilor un spectacol, prilej cu care vor cânta Irina Loghin, Mariana și Mihai Călin, Mariana Ionescu Căpitănescu, Nelu Vlad, Mariana Edulescu, Rodica Tudor și Ansamblul Spicul Dorobanțu.

 
În preambulul acestui program, de la ora 12, la Biblioteca comunală va fi lansată cartea „Chipurile Trezirii”, semnată de Valentina Popescu, fiică a satului, profesor în învățământul primar.
 
„Și pentru că suntem în an Centenar, Consiliul Local a decis decernarea a două titluri de cetățean de onoare. Primul este oferit post-mortem celui care a ctitorit biserica și școala, Marin Martinovici, unul dintre primii locuitori ai comunei. Cel de-al doilea, Tudor Soare, în vârstă de 98 de ani, este veteran de război pe frontul de la Cotu Donului, prilej pentru a le aduce un omagiu celor căzuți la datorie pentru apărarea acestui pământ românesc.
 
Totodată, îi vom readuce în atenție și pe ceilalți cetățeni de onoare ai localității, declarați în anul 1997, când am sărbătorit 100 de ani de la atestarea documentară acestei așezări, printre care se numără părintele paroh Vasile Rădulescu, cel care a slujit 56 de ani la biserica din Dorobanțu, dar și pe fiul cel mai de seamă al satului, Adrian V. Rădulescu. De asemenea, vor fi acordate 50 de diplome de excelență perechilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie”, a declarat pentru ZIUA de Constanța primarul Vasile Stoica.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii