Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:13 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Alexandru Mereuţă (galerie foto)

ro

01 Aug, 2018 00:00 2973 Marime text
Despre nonagenarul actor Alexandru Mereuţă (14 iunie 1927) se vorbeşte ca despre actorul fără vârstă, pătimaş colecţionar de amintiri.
Interpretul unui număr impresionat de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi, Alexandru Mereuţă a absolvit Institutul de Arte, Facultatea de Teatru, promoţia 1952, fiind studentul unor mari actori ca Nicolae Bălţăţeanu sau Costache Antoniu.
 

 
În peste 60 de ani de teatru, a întruchipat cam câte un rol pe an, în spectacole precum „Orfeu în Infern”, „Interesul general”, „Nunta din Perugia”, „Nevestele vesele din Windsor”, „Trei surori”, „Gaiţele”, „Rinocerii”, „Căsătoria”, „Tache, Ianke şi Cadâr”, „Livada de vişini”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Inimi cicatrizate”, „Vrăjitoarele din Salem” sau recentul „Cabinierul”.
 
Medalia „Jean Ionescu“ din partea ZIUA de Constanţa, conferită cu prilejul evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, dar şi placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Judeţean şi scrisoarea de mulţumire din partea Primăriei Municipiului Constanţa, nu au făcut decât să readucă în atenţia constănţenilor un actor atât de longeviv pe scena de la malul mării.
 
Iată cum găsim consemnată prezenţa pe scenă a lui „nea Alecu“ în cartea „Thalia Ex Ponto“, semnată de Georgeta Mărtoiu şi Anaid Tavitian, pe care o puteţi lectura în Biblioteca Virtuală:
 
Alexandru Mereuţă, în „Tache, Ianke şi Cadâr”, „Hotel”, „Comedie pe întuneric”, a reuşit roluri bine construite, de o marcată vigoare interpretativă, desenate în paste groase, cu umor, pitoresc şi savoare. Cu simplitate directă, cu nuanţare distinctivă, a adus în prim-plan un rol episodic ca cel din „Neînţelegerea“.
 
Citeşte şi:
 
#RespectTeatru #citeşteDobrogea #memoriateatruluiconstănţean Seniorii teatrului constănţean. De vorbă cu actorul nonagenar Alexandru Mereuţă. Poveşti din vremea când era director la Teatrul din Bârlad (galerie foto)

 
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Actorul Alexandru Mereuţă, 90 de ani de viaţă, şapte decenii de scenă (galerie foto)
 
#RespectTeatru Au construit din iubire, iar ZIUA de Constanţa le-a oferit... nemurire. Digitalizarea celor şapte cărţi despre comunitatea teatrală constănţeană a provocat un proiect unic în România (galerie foto)
 
 
 
 
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari