Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:53 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Medicul constănţean Alexandru Karatzali, pionier al geneticii celulare

ro

09 Sep, 2019 00:00 2278 Marime text
Astăzi se împlinesc 115 ani de la naşterea medicului Alexandru Karatzali. Fiu al altui medic celebru din Constanţa, Aristide Karatzali, Alexandru s-a născut în Constanţa la 9 septembrie 1904. A studiat medicina la Paris, susţinându-şi doctoratul la Lyon, în 1933, cu o lucrare care a fost prima teză de genetică celulară susţinută vreodată la o facultate de medicină din Franţa.
 
Alături de Lejeune, Karatzali a fost primul din lume care a emis ipoteza conform căreia mongoloidismul (Sindromul Down) este datorat unei aberaţii cromozomiale (trisomia 21).
 
Alexandru Karatzali este creatorul Școlii româneşti de citogenetică. A lucrat în laboratorul doctorului Gheorghe Marinescu şi a fost secretar al Asociaţiei de Genetică din România, sub preşedinţia lui G. Marinescu şi C.I. Parhon. Din 1936, a fost reprezentant al României la Federaţia Internaţională a Organizaţiilor de Genetică de la Londra.
 
În 1958 era şef de laborator la Institutul Oncologic, iar în 1964 se muta, pe aceeaşi funcţie, la Institutul de Patologie şi Genetică Medicală „Victor Babeş”. Cu mai multe dintre studiile sale, a contribuit major la elucidarea cauzelor Sindromului Down, fapt recunoscut pe plan mondial.
 
S-a stins din viaţă în 1976.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii