Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:37 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La mulţi ani, Stere Gulea! Astăzi, celebrul regizor dobrogean împlineşte 76 de ani

ro

02 Aug, 2019 00:00 3605 Marime text
De formaţie filmolog, Stere Gulea, născut pe 2 august 1943, în localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, se remarcă prin preocuparea pentru o construcţie dramaturgică solid articulată şi pentru dimensiunea culturală a operei cinematografice. După 1989 îşi afirma vocaţia de militant politic.
 
A locuit şapte ani în Constanţa şi cea mai recentă vizită acasă s-a petrecut în luna decembrie 2018, cu prilejul proiecţiei de gală a celei de-a doua părţi a filmului „Moromeţii”, ocazie cu care a oferit un interviu cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Stere Gulea este fărşerot, dintr-o ramură a aromânilor care vine din Grecia. Bunicul său, fruntaş al românismului, a fost omorât de naţionaliştii greci, în 1904. A terminat Institutul Pedagogic şi Facultatea de Filologie, Constanţa şi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, secţia „Teatrologie-Filmologie” (1970). După absolvire, a lucrat ca redactor la Studioul Cinematografic Bucureşti. Între 1990-1996 a fost şi decan al Facultăţii de Cinema din cadrul ATF. A condus Televiziunea Română din poziţia de director general interimar, în perioada 1996-1998. A fost profesor de film între 1990-2015 la ATF, iar din 2001 UNATC. În 2006 a avut loc lansarea DVD-ul cu filmul „Moromeţii”, eveniment ce a marcat împlinirea a 20 de ani de la realizarea acestei producţii. 12 ani mai târziu, în 2018, avea să aibă loc lansarea celei de-a doua părţi „Moromeţii2”.
 
Filmul „Moromeţii 1“ a primit, în 1987, numeroase premii acordate de Asociaţia Cineaştilor din România (ACIN) şi anume: Marele Premiu pentru filmele artistice de lungmetraj. Premiul pentru interpretare masculină: Victor Rebengiuc, pentru rolul Ilie Moromete. Premiul pentru imagine: Vivi Vasile Drăgan. Premiul pentru montaj: Mircea Ciocâltei. Premiul pentru scenografie: Svetlana Mihăilescu. Premiul pentru muzică: Cornelia Tăutu. Diplomă de onoare: Luminiţa Gheorghiu, pentru rolul Catrina Moromete. Filmul regizat de Stere Gulea a avut ecouri bune şi în străinătate. „Moromeţii 1“ a obţinut premiul III („Ciorchinele de bronz“) la Festivalul de la Santarem (Portugalia) din 1988, iar actorul Victor Rebengiuc a primit premiul pentru interpretare masculină la festivalurile de la San Remo (Italia) şi Santarem (Portugalia) din acelaşi an.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii