Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Importantă donaţie, oferită de fiica savantului Garabet Kumbetlian cotidianului ZIUA de Constanţa

ro

06 Nov, 2018 00:00 3281 Marime text
Stabilită de peste un deceniu în Israel, Corina Shapira, fiica regretatului profesor universitar dr. ing. Garabet A. Kümbetlian, s-a aflat pentru câteva zile... acasă, în casa părintească pe care o preţuieşte atât de mult şi de care o leagă amintiri pe care le vom face publice în cadrul unui articol.
 

 
Membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România şi al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România, demn reprezentant al armenilor din România, Garabet Kumbetlian s-a stins din viaţă în a doua zi a acestui an, la vârsta de 82 de ani.
 
Personalitate emblematică a comunităţii inginereşti, savantul Kümbetlian a publicat 26 de cărţi, monografii, tratate, cursuri universitare şi eseuri din domeniul mecanicii solidelor deformabile şi rezistenţei materialelor, două traduceri (din limbile germană şi engleză) şi 147 de articole, din care 31 în revistele Academiei Române şi ale Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, 25 în reviste străine şi analele universităţilor, 23 în volume, reviste departamentale şi alte reviste de specialitate, 30 în volumele unor manifestări ştiinţifice internaţionale şi 35 în volumele unor manifestări ştiinţifice naţionale. Garabet Kümbetlian a făcut parte din conducerea unor mari manifestări internaţionale de profil. De asemenea, este autorul a 27 de inovaţii.
 
Luând act de iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa de a constitui un fond documentar semnificativ pentru istoria comunităţii, sugestiv intitulat Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa, fiica savantului, Corina Shapira, a consimţit să doneze, cu generozitate, ziarului peste 100 de titluri, cu precădere referitoare la etnia armeană, pe care a reprezentat-o cu atâta demnitate tatăl său, precum şi fotografii şi manuscrise ce urmează a fi digitalizate şi oferite publicului interesat de istorie, dar şi de un alt tip de lectură.
 
Citeşte şi:
 
Interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa Profesorul universitar dr. ing. Garabet A. Kümbetlian - „O societate, o naţiune ca a noastră a ştiut întotdeauna să renască din cenuşă!“
 
UPDATE. Doliu în comunitatea academică din Constanța. Profesor universitar dr. ing. Garabet A. Kümbetlian s-a stins din viață
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii