Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:23 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dobrogenii din Luncavița ne servesc o lecție de respect față de istorie. Vor să reabiliteze a cincea fântână moștenită din strămoși

ro

30 Mar, 2018 00:00 8012 Marime text
Având drept motto un proverb românesc - „Apa, vântul și gura lumii nu le poți opri“ -, autoritățile locale din comuna Luncavița, județul Tulcea, au demarat, pentru al cincilea an consecutiv, proiectul local sugestiv intitulat „Întoarcerea la izvoare“, prin care doresc să reabiliteze valorile lăsate de înaintași și care dau naștere unor noi surse, dezirabile pentru urmași.
 
După ce în 2014 au reabilitat Fântâna Cetățuia lui Burlacu, în 2015 - Fântâna lui Balmuș, în 2016 - Fântâna lui Duduță, iar în 2017 - Fântâna lui Lăcustă, anul acesta, al cincilea izvor propus pentru reparație este Fântâna lui Popa Mitu, cunoscută în anii '80 și ca Fântâna de la Pepinieră.

Conform informațiilor furnizate de primarul comunei Luncavița, Ștefan Ilie, persoane în vârstă din comună, ca Săndel Mitu, nepotul lui Popa Mitu, sau Spirache Buruiană, în vârstă de 90 de ani, confirmă inestimabila valoare a acestei fântâni, datând de la cumpăna secolelor 19 și 20, când Dumitru Mitu, zis și Popa Mitu, deoarece „cânta pochește“, a ctitorit-o, la marginea drumului care traversa întinsele păduri hercinice dintre Luncavița și Hamcearca, pentru călătorii însetați.

În arhiva Primăriei comunei Luncavița s-au găsit următoarele informații despre Dumitru Mitu, zis Popa Mitu: s-a născut în anul 1859 și a trecut la cele veșnice la data de 11.10.1939. Părinții i-au fost Alexandru și Floarea Mitu, iar soție i-a fost o altă Floarea, născută Onceanu, din părinții Ivan și Sandală, și care a trăit între 1872 și 1940.

Dumitru și Floarea au avut șase copii. Pe Trandafir, care a trăit între 1896 și 1973, tatăl lui Sandu, acum în vârstă de 77 de ani, care, la rândul lui, are cinci copii, pe Dănuț, Iulian, Steluța, Ionel și Viorel și alți cinci nepoți, pe Vasile (1901-1925), pe Măndița (1903-1975), pe Ilinca (1908-1999), pe Gherghina (1908) și pe Paraschiva (1910-1928).

Fântâna lui Popa Mitu, falnică în trecut, cu o cumpănă impunătoare, se află în paragină de foarte mult timp. A fost uitată într-un șanț pe unde se scurg continuu apele și doar ghizdeaua ei mai iese la suprafață, ca un nefericit înaintea înecului.

Proiectul de reparație, realizat de același foarte talentat Aurelian Pavel, propune: un ansamblu nou, din granit de la cariera Luncavița, aflată în imediata apropiere, care va fi mutat în afara cotei de inundație; restaurarea pietrei ghizdului; cioplirea unei cumpene din lemn, cu furcă, greutate și ciutură; construirea unei troițe din piatră după model franțuzesc, a unor băncuțe, a unor coșuri de gunoi, a unei rampe de acces și a unei instalații fotovoltaice pentru iluminat.
 
„Întoarcerea la izvoare” este un parteneriat între echipe de voluntari și autoritățile locale și tocmai de aceea se propune fiecărui voluntar să contribuie cu suma de 250 de lei sau echivalentul în materiale de construcții ori muncă.

Toți cei care doresc să fie parte a acestui proiect trebuie să se înscrie prin e-mail, la adresele primaria@comunaluncavita.ro sau primarialuncavita@yahoo.com, până la data de 30 aprilie 2018. Fiecare membru al echipei de voluntari va primi detaliile privind colectarea sumelor și informații despre stadiul la zi al proiectului.
Vom reveni cu amănunte.
 
Sursa foto: Facebook Ștefan Ilie
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii