Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:35 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogeaetnică Mesajul academicianului Marian Gomoiu (video)

ro

24 Nov, 2018 00:00 2750 Marime text
Singurul academician în viață născut în Dobrogea și pe care nu a părăsit-o, Marian Gomoiu a avut amabilitatea de a ne oferi, prin intermediul conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, un mesaj dedicat Zilei Dobrogei, la 140 de ani de la revenirea pe harta României.
 
Profesorul universitar Marian-Traian Gomoiu s-a născut pe 15 august 1936, la Bazargic, județul Caliacra, şi a trăit toată viaţa în Dobrogea, dedicându-şi întreaga activitate locurilor de baştină. Numele său a devenit reprezentativ pentru oceanografia biologică şi ecologia marină la Academia Română. Fiind biolog și geograf, unul dintre cei mai activi cercetători ai Mării Negre din ultimele cinci decenii, o reputată personalitate științifică cunoscută și recunoscută de comunitatea internațională, a semnat peste 200 de lucrări științifice.

Pe baza lor i s-au acordat înalte premii şi distincţii, dintre care amintim Premiul „Emanoil Teodorescu” al Academiei Române (1987) şi Medalia Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Mării Negre (Istanbul, 2009).
Director al filialei din Constanţa a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geo-ecologie Marină, Guvernatorul Deltei Dunării, Marian Gomoiu este cel care a pus bazele unor specializări noi în Universitatea „Ovidius“ și care a condus 35 de doctorate, fiind profesor de Onoare al Universităţii „Al. I. Cuza“ Iaşi şi Doctor Honoris Causa al Universității „Goldiș“ din Arad.
 
În 2016, la împlinirea vârstei de 80 de ani, cotidianul ZIUA de Constanța i-a oferit o plachetă aniversară și o Diplomă de Excelență, „în semn de înaltă recunoaștere și apreciere pentru întreaga sa carieră închinată științei românești și internaționale”.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari