Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:47 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică George Georgescu, dirijorul dobrogean îndrăgostit de Beethoven

ro

12 Sep, 2019 00:00 2108 Marime text
Astăzi se împlinesc 132 de ani de la nașterea dirijorului George Georgescu. Născut la Sulina, la 12 septembrie 1887, George Georgescu a fost unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai stilului dirijoral clasic caracteristic școlii germane, atât din România, cât și de peste hotare.
 

 
Membru corespondent al Academiei Române, profesor de Conservator, director al Operei Române și al Filarmonicii din București, George Georgescu a colaborat cu muzicieni celebri din toată lumea - Cortot, Rubinstein, Casals, Richter sau Menuhin.
 
Și-a început cariera artistică ca violoncelist în cvartetul de coarde condus de ilustrul violonist Henri Marteau, unde a cântat până în anul 1916 când, la sugestia dirijorului Arthur Nikisch și a compozitorului Richard Strauss, George Georgescu începe să studieze arta dirijorală. În anul 1918 înregistrează un succes remarcabil la pupitrul prestigioasei orchestre filarmonice din Berlin. 
 
Joacă un rol important în promovarea muzicii românești, având ca preocupare constantă prezentarea de lucrări în primă audiție scrise de compozitori autohtoni. A dirijat, astfel, lucrări de George Enescu, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Mihail Jora, Marcel Mihalovici, Martian Negrea, Constantin Silvestri, fiind apreciat de exegeți și public pentru elocvența expunerii muzicale și pentru diversitatea repertoriului abordat.
 
În 1929 a devenit membru Legiunii de Onoare, în 1949 și 1957 a obținut Premiul de Stat al României, ier în 1960 - Ordinul Muncii de primă clasă și titlul de Artist al Poporului. A înregistrat pentru casa de discuri Electrecord integrala simfoniilor compozitorului său preferat, Ludwig van Beethoven, Simfonia a IX fiind cel mai frecvent întâlnită în programele sale.
 
Deopotrivă dirijor și creator, artistul a încercat să descătușeze adevăratul mesaj al muzicii interpretate. Obișnuit cu rigoarea germană, a respectat tradiția, însă printr-o selecție permanentă a îmbinat-o cu noi tehnici de abordare a muzicii.
În toată activitatea sa, George Georgescu a fost un model de devotament și perseverență.
 
S-a stins din viață la 1 septembrie 1964, lăsând moștenire o minunată lecție de generozitate artistică și restituind publicului, prin activitatea sa, pasiunea și munca de-o viață în slujba muzicii.
 
 
Sursă foto: Captură YouTube/TVR
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii