Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:28 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „Zdrincul, spaima zmeilor“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

31 Dec, 2018 00:00 1617 Marime text
Într-un număr din 1934, anul XV, al „Analelor Dobrogei“, publicaţie a Societăţii Culturale Dobrogene, am regăsit, la paginile 164/263,  o povestire intitulată „Zdrincul spaima zmeilor”, pe care o puteţi citi integral aici.
 

Povestea este scrisă de „copila Tătulea Şt. Constanța, cl. IV-a primară, în vârstă de 12 ani“, iar textul este corectat şi prelucrat de A. Voicu. Redăm un pasaj din textul publicat în „Analele Dobrogei“: „A fost odată, tare de mult, un biet om care avea casa împovărată de o droaie de copii şi din care pricină era sărac lipit pământului. Avea însă o leacă de glagorii în cap. Şi numai ce i-a trăsnit într-o bună zi prin minte (…) Zdrincul, isteţ, puse în cotlonul său un butuc pe care-l înveli cu gheba sa şi-i puse căciula în cap. Lăsă astfel o momâie să doarmă pe căpătâiul său şi se ascunse. Pe la miezul nopţii zmeii veniră cu braţele-ncărcate de pietroaie şi începură să-l omoare pe Zdrinc. Acesta însă dormia pe-o ureche mai la o parte şi nici nu visa măcar că viaţa-i este în pericol şi-i prăpăd pe capul lui”.

Puteţi accesa varianta integrală a numărului din revista „Analele Dobrogei“ (serie veche), anul XV, 1934, aici.
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi să descărcaţi în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoaşterea istoriei locale
 
Citeşte şi:
 
#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)
 
#citeșteDobrogea „Apare silueta ciudată a cămilelor bactriane, ce amintește de imaginea reptilelor mezozoice“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii