Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:59 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Viața dobrogenilor în imagini de colecție. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

19 Dec, 2017 00:00 1967 Marime text
Așa cum afirmam și cu alte ocazii, Constantin Brătescu a avut un substanțial aport la volumul colectiv „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“, alcătuind nu mai puțin de patru subcapitole.
 
Dincolo de abundența de termeni de specialitate ce caracterizează subcapitolul „Fitogeografia și solurile Dobrogei“, legați mai ales de vegetație, vă invităm să-l răsfoiți virtual fie și numai pentru ilustrațiile care vorbesc despre condiția locuitorilor de la acea vreme.
Bunăoară, veți putea descoperi cum se treierau cerealele în stepă, la Râmnicul de Sus, ori o cișmea monumentală spre coada limanului Techirghiol, în stepa județului Constanța, ori pe cea din Ghiaur-Suiuciuc, sau să vedeți cum arăta un puț adânc cu depănător în satul Moșneni ori pe cel din satul Chirnogi, dar și multe altele.
 
„Până la 1878, stepa Dobrogei, în urma pustiitoarelor războaie ruso-turce, putea fi socotită ca un paradis al botaniștilor, cari ar fi voit să ierborizeze aici. După 1878, extensiunea pe care a luat-o agricultura a transformat aproape întreaga stepă într-o regiune cultivată, acoperită de câteva specii de cereale ca: grâul, orzul, ovăzul, secara, porumbul, meiul și de alte plante folositoare“, se arată în acest subcapitol pe care îl puteți accesa aici

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 
DREPTURI DE AUTOR 
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii