Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:16 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea TOMI - CONSTANŢA (1931) Cuvînt Înainte. Autor, colonel Marin Ionescu Dobrogianu

ro

04 May, 2018 00:00 10157 Marime text

Motto: „Multă vreme la cumpănă au stat cugetul meu a scrie“ (Miron Costin)
 
„Mai acum zece ani, cu ocazia primirii vizitei studenţilor italieni, mi s’a cerut să scriu ceva despre trecutul oraşului nostru. Deşi în pripă, m-am executat.
 
La serbările semicentenarului, Primăria în dorinţa de a scoate o monografie a oraşului, ni’a rugat (pe mine şi pe d-l I. Georgescu, profesor la Liceul «Mircea»), s’o alcătuim. Prin Aprilie 1928 m’am retras din colaborare, deşi îmi procurasem o bună parte din bibliografie, ba chiar izvodisem materia, de la legenda fondării Tomisului, pană la întronarea Imperiului latin în Constantinopol (1204). Ce-a făcut tovarăşul meu de lucru, îl priveşte (chiar d-sa recunoaşte, că: «le present opuscule est loin d’etre irreprochable» în traducere «această broşură este departe de a fi ireproşabilă»), dar municipiul a plătit foarte scump luxul de a avea o cărţulie, în locul monografiei, pe care o visase.
 
Cărticica are ilustraţiuni (la Marvan) şi e tipărită pe hârtie de cea mai fină calitate la «Cultura Naţională». E un «petit guide» - zice chiar autorul - (o copie foarte sumară, bucăţi reproduse ad-litteram după câteva lucrări serioase, încolo adrese, tarife, etc.), nici de cum o monografie. Pentrucă aveam materialul adunat şi izvodul croit «Biruit-au gândul să mă apuc de această trudă», după cum continua să zică acelaş înţelept cronicar. Nu ştiu întrucât am reuşit“. 

Notă

Profesorul de la Liceul „Mircea“ d-l I. Georgescu este autorul lucrării în limba franceză „PETIT GUIDE DE CONSTANTZA“, tipărită la Impr. Cultura Naţională, Bucureşti, în anul 1928. Lucrarea a fost lansată cu prilejul semicentenarului Dobrogei, exact cum ne precizează şi col. Marin Ionescu Dobrogianu, acesta dezvăluind şi faptul că a fost finanţată de Primărie (vezi foto coperta 1 şi 2). Este evident, din textul de mai sus, că autorul este cel puţin maliţios privind amintita lucrare.
Precizăm ca deţinem lucrarea digitalizată, datorită bunăvoinţei fam. Ştefan şi Aurelia Lapuşan, şi în curând o vom posta în bibliotecă.

Mai multe despre începuturile Tomi aflaţi din capitolul I al monografiei „Tomi - Constanţa“ , disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
#citeştemaideparte
#Cuvînt Înainte. Autor M. IONESCU-DOBROGIANU
#TOMI-CONSTANŢA carte an 1931
 
Citeşte şi:
 

#citeşteDobrogea Tomi - Constanţa (1931) Capitolul I. Începuturile Tomi. Epoca romano-bizantină (galerie foto)


„Tomi - Constanţa, de colonelul Ionescu M. Dobrogianu“
 

Constanţa în documente - restituiri
 

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în DobrogeaMarin Ionescu-Dobrogeanu (galerie foto)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii