Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:53 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „Şcoala este însuşi viitorul ţării.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

26 Jan, 2018 00:00 2011 Marime text
Dacă în articolele anterioare povesteam despre „relele“ pe care inspectorul-şef Ioan Georgescu le constata studiind monografiile şcolilor primare de pretutindeni din provincie, trebuie spus că există şi o tratare aparte a „bunelor“ descoperite.
 
„Nu putem tăgădui că analfabetismul e în agonie. Recalcitranţa de odinioară împotriva obligativităţii şcolare a dispărut. Acum se poate vorbi chiar de o creştere simţită a dragostei pentru şcoală. «Aproape am uitat de amenzi şcolare», scrie cu vădită mulţumire directoarea Şcoalei nr. 2 fete din Constanţa, d-na Eufrosina Mironescu. Iar mai departe: «Astăzi cel mai sărac părinte este bucuros să mai plătească el ceva comitetului şcolar, numai să i se primească copilul în şcoală». Şi stări îmbucurătoare de acestea se găsesc nu numai la oraş, ci şi la ţară“.
 
Mai aflăm că pe lângă Şcoala nr. 5 de fete „Spiru Haret“ din Constanţa funcţionau un atelier şi o cantină, iar atelierul de tâmplărie de pe lângă Şcoala nr. 4 de băieţi din Tulcea executa diferite comenzi şi încasa, la o jumătate de an, 28.708 lei.
 
Şcoala din Mircea Vodă dispunea de o interesantă colecţie de monede vechi, iar şcoala din Caraomer avea o bibliotecă de peste 1.000 de volume, jumătate fiind donate de o bibliotecă din Turnu Severin. La Balabancea, în judeţul Tulcea, urma să se construiască o baie, atât de necesară populaţiei şcolare pe timpul iernii; în Slava Rusă, învăţătorul I. Nada întemeiază un muzeu de arheologie. La Dobromirul din Vale, judeţul Constanţa, „elevii luminaţi de învăţătorul lor plantează peste 10.000 de salcâmi pentru a mai îndulci puţin climatul cel aspru al stepei“.
 
În cătunul Cocoş, comuna Canara, judeţul Constanţa, comunitatea evanghelică (luterană) cedează gratuit casa proprie de rugăciune pentru nevoile şcolii româneşti, până la construirea unui local propriu.
 
„Şi dacă toţi cetăţenii sunt datori să ţină minte cuvintele înţelepte ale Regelui Carol I: «Şcoala este însuşi viitorul ţării», - dobrogenii au această datorie de două ori: întâi ca români care ascultă de cuvântul Suveranului şi al doilea, ca dobrogeni care respectă şi execută cu sfinţenie testamentul eliberatorului lor din lanţurile sclaviei milenare“.
 
Capitolul integral îl puteţi citi AICI.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii