Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:19 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Sărbătorile tătarilor, descrise în cartea „Un sat dobrogean Ezibei“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

23 Aug, 2018 00:00 7868 Marime text
Nu întâmplător am ales acest capitol din monografia „Un sat dobrogean Ezibei“, scrisă de C. D. Constantinescu-Mirceşti, întrucât el prezintă chiar obiceiurile acestei perioade în care musulmanii sărbătoresc Kurban Bayram, iar urarea potrivită este „Bayram mubarek olsum“.

„Tătarii nu au prea multe sărbători; ele însă sunt aceleaşi cu ale celorlalte popoare mahomedane.
Vinerea este respectată de ei ca cea mai importantă zi a săptămânii. Nici un tătar nu lipseşte în această zi de la «Cuma namazi», adică rugăciunea de vineri.
Tătarii au două mari sărbători religioase în cursul anului: Ramazan Bayram şi Kurban Bayram.
Ramazan Bayram sau Draza Bayram e o sărbătoare care ţine trei zile, precedată de un post de 30 de zile, zis Ramazan sau Draza. (...)
După 70 de zile de la Draza Bayram, urmează Kurban Bayram, care ţine patru zile. În dimineaţa zilei întâia se taie un berbec care, după ce a fost sfinţit de hoge, este adus ca jertfă lui Dumnezeu. Hogei i se dă ca răsplată pielea berbecului. Cine este mai bogat poate tăia mai mulţi berbeci pe care îi împarte la săraci“.
Despre obiceiul jertfei, dar şi despre alte sărbători la tătari puteţi lectura în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa AICI

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.  
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicaţiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii