Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:10 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Presa, „datorie de strejă credincioasă aşezată la hotarele ţărei dinspre mare“

ro

08 Nov, 2017 00:00 1844 Marime text
Ovidiu“, prima revistă culturală dobrogeană, apărea la 15 septembrie 1898, cu un „Cuvânt de acasă“, semnat de Petru Vulcan.
 
„Înţelegem greutatea sarcinei ce ne-am luat, de a face să apară prima revistă literară dobrogeană: «Ovidiu» în noua Tomis, dar şi motivele cari ne-au hotărât la aceasta au fost destul de puternice. Întâi, e o râvnă legitimă pentru noi, românii, de a vedea înflorind în noua provincie artele şi literatura alături de comerţ şi industrie. Al doilea, e dorinţa dragostei noastre către ţară de a contribui, în marginile puterilor şi mijloacelor noastre, la întărirea românismului şi închegarea elementelor eterogene la sufletul României. Apoi, mai e şi mulţumirea sufletească de a putea contribui şi noi măcar cu o petricică la înălţarea edificiului culturii naţionale. 
 
Astfel lucrând, ni se pare nouă a ne împlini o datorie către neam, datorie de strejă credincioasă aşezată la hotarele ţărei dinspre mare. Revista poartă numele exilatului Romei, autorului «Tristelor» inspirate de Muza tomitană de pe lângă marginile Mărei Negre, Muză aspră, sălbatică, nemiloasă şi neîndurătoare la miile de doruri ce frământau inima marelui poet, a cărui amintire va rămâne pururea scumpă în mintea urmaşilor. Fericiţi de a ne aparţine nouă această măreaţă figură, a clasicismului roman, prin faptul că Ovidiu a trăit şi şi-a dat ultimul tribut pe pământul dobrogean, ne vom mândri întot’d’auna ca şi Sulmona cu gloriosu-i nume.
 
Prin această revistă, primul organ literar al Dobrogei, tindem a răspândi cultura, cu deosebire în Dobrogea, stabilind o convieţuire intelectuală cu corpul profesoral urban şi rural, şi înlesnind mai ales acestuia din urmă putinţa unei culturi mai întinse, prin mijlocul bibliotecei universale ce am fondat la Constanţa. În paginile acestei reviste, vom înregistra tot ce e mai de seamă cu privire la descoperirile arheologice, urmărite cu atâta asiduitate de ilustrul nostru archeolog, dl. Grigorie Tocilescu, preşedintele de onoare al Cercului literar «Ovidiu». Tot aici vom depune modesta noastră muncă pe tărâmul ştiinţific literar, căci verba volant, scripta manent.
 
Pe lângă partea originală pentru care ne-am asigurat colaborarea celor mai distinse talente ale ţerei noastre, ne-am îngrijit să avem cât mai multe traduceri din literaturile: arabă, turcă, greacă şi armeană, prin această notă personală să aducem un serviciu chiar literaturii noastre. 
 
Cu aceste gânduri şi speranţe, apărem înaintea publicului care nu ne îndoim că va primi cu bucurie vestea înfiinţării revistei «Ovidiu» şi ne va citi cu toată dragostea sufletească, ajutându-ne în îndeplinirea scopului nobil ce urmărim.“
 
Citeşte şi:
 
ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Ziua Dobrogei

#scrieDobrogea Colonelul Ştefan Fălcoianu, cel care a cercetat la pas Dobrogea, marcându-i hotarele

#sărbătoreşteDobrogea Mesaj pentru Ziua Dobrogei. Nicolae Tivilichi, directorul general al CN APMC
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii