Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:10 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Practici medicale empirice și descântece. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

09 May, 2018 00:00 3871 Marime text
Timp de patru ani, în registrele satului Ezibei nu a existat nicio epidemie, cel mai probabil datorită faptului că se găsea situat într-o regiune de șes, fără bălți, ape curgătoare sau păduri, iar populația consuma îndeobște pâine și foarte puțină mămăligă. „Paludismul și pelagra, cele două flagele specifice țării noastre, sunt aci absente“, scrie prof. C.D. Constantinescu-Mircești în monografia „Un sat dobrogean - Ezibei“.
 
În anul 1928 se înregistrează patru morți de tuberculoză pulmonară (un bărbat și trei femei) dintr-un total de 21 de morți, la o populație de 980 de suflete. Din aceeași cauză, în 1929 - nouă morți, în 1930 - trei morți, în 1931 - șapte morți, iar în 1932 - patru morți, la o populație ce atinsese 1.130 de suflete. „Tuberculoza își găsește justificarea prin relele condițiuni de higienă și prin alimentația insuficientă“.
 
Cât despre diagnosticele „rușinoase“, cum ar fi sifilisul, cazurile înregistrate (trei, în 1929) au fost contractate de tineri în orașele în care au făcut serviciul militar.
 
La capitolul alcoolism, singura băutură care se fabrica provenea dintr-un hectar de vie și se ridica la circa 200 decalitri de vin de proastă calitate.
 
În sat nu exista o clădire proprie a dispensarului, acesta fiind improvizat într-o casă din sat, iar medicul, care locuia în sat, dădea consultații gratuite de două ori pe săptămână, când se prezentau între cinci și 15 bolnavi. Medicul nu dispunea de instrumentar, iar medicamentele erau date de minister, dar puține.
 
Exista și un agent sanitar, încă din anul 1919, dinaintea apariției medicului de circumscripție în Ezibei, iar acesta depista cazurile de boli infecto-contagioase și făcea vaccinările - două pe an. Cât despre moașe, era rar solicitată „moașa cercului“, în schimb, moșitul era practicat de moașele empirice.
 
În sat existau mai multe babe care se ocupau cu practici medicale empirice și descântece și care încercau să trateze, în mod clandestin, luxațiile, entorsele, fracturile, reumatismul, lumbago. „La entorse și luxații fac masaje. De multe ori reușesc în reducerea luxațiilor, dar în reumatism și lumbago practică un obicei fără nicio logică, și anume: se pune bolnavul culcat cu fața în jos și cu o furcă se face cruce la fiecare articulație: a șoldului, a genunchiului, în care timp se spun descântece“.
 
Lucrarea poate fi răsfoită virtual AICI

 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.  

DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii