Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:10 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „Portul Mangalia fusese construit de armeni“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

27 Jul, 2019 00:00 2446 Marime text
Continuăm să vă prezentăm fragmente interesante din „Excursiune agricolă în Dobrogea” rezultat al unei călătorii efectuate în 1850 de Ion Ionescu de la Brad (n. 24 iunie/6 iulie 1818, Roman, Moldova - d. 16/28 decembrie 1891,[1] Brad, Negri, Bacău, România), un revoluţionar paşoptist român, membru de onoare al Academiei Române.
 

 
Scrisă în limba franceză, broşura a fost tradusă de F. Mihăilescu şi face parte din cuprinsul revistei „Analele Dobrogei” anul 3 nr. 1.
 
„Oraşul Mangalia, capitala cazalei cu acelaşi nume, se găseşte pe ţărmul Mării Negre; el nu are decât 80 de case locuite de 75 Turci şi cinci raiale; în portul său nu se fac decât afaceri fără importanţă. Cu toate cele 40.000 chile ce produce acum cazaua Mangaliei, nu se încarcă aci decât 7-8 corăbii pe an. Lucrul acesta îl fac cei 393 turci şi cinci bulgari ce locuiesc în 35 de sate ale cazalei.(...)
 
Mangalia, oraş distrus acum 20 de ani, e foarte veche. Ea are un port construit de oameni, cari simţiau adânc tot interesul ce are o ţară de a înlesni, prin toate mijloacele posibile, relaţiunile comerciale. Hagi Mehmet Aga, bătrân octogenar, ne-a spus că bunicul lui a văzut digul ce adăpostia altă dată corăbiile care se găsiau în portul Mangaliei. Digul avea o grosime aşa de mare, încât puteau să meargă pe el două căruţe alături. Acest bătrân mai ştia de la înaintaşii lui că, pe creştetul zidului se găseau statui de marmoră în genul celor ce împodobesc astăzi Civita Vechia; deci el trebuia să fi fost foarte vechi.
 
Acum se află de două picioare sub nivelul apei şi, când marea e liniştită, i se zăresc unele părţi. El adăpostea altădată portul Mangalia; azi, urmele lui, începând din dreptul oraşului Kisle Buroa, înaintează în mare până la o distanţă de 80 metri. Aici se întrerupe, lăsând intrarea în port cu acces spre lacul Mangalia, care comunică cu marea şi înaintează în uscat până la o distanţă de o oră de mers.
 
Câţiva turci au văzut o piatră scoasă din mare şi care avea pe o parte o inscripţie: ei mi-au comunicat că o luase un învăţat armean, spunându-le că din ce citise pe ea, portul Mangalia fusese construit de armeni şi că inscripţia era în limba armeană. Turcii, totuşi, şi-au permis să se îndoiască de această afirmaţie şi au continuat să nu dea nici o atenţie acestor lucrăuri. Oare dl de Lamartine, zicând în călătoria sa în orient, că nu e nimic eroic, nici războinic în această rasă de oameni, să se fi înşelat? Piatra din Mangalia ne-ar putea convinge dacă această afirmare e falsă sau nu”.
 
Sursa foto: Imaginea face parte din cartea „Tomi - Constanța“, a col. Marin Ionescu Dobrogianu, disponibilă în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii