Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:05 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Pescuitul în Dobrogea - bogăţia popoarelor de odinioară. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

18 Jan, 2018 00:00 3429 Marime text
Bogat ilustrat, capitolul „Pescăriile dobrogene“, scris de Alexandru Daia, inspector tehnic în Administraţia Generală a Pescăriilor, ne oferă o imagine idilică a ceea ce a reprezentat pentru oamenii locului această îndeletnicire. Dacă în timpurile preistorice locuitorii pescuiau pentru hrana lor, „venind în timpurile mai noi, de când avem urme scrise, putem afirma că pescuitul în Dobrogea a fost un pescuit industrial, care făcea bogăţia popoarelor de atunci“.
 
În timp ce pescăriile statului se întindeau pe o suprafaţă de aproximativ 1.200.000 ha, peste 450.000 ha revin regiunilor care încercuiesc Dobrogea. Delta Dunării ocupa o suprafaţă de circa 430.000 ha, în care se cuprindeau luciurile de ape pescuibile, stufăriile, grindurile şi plaurul plutitor, iar restul de 20.000 ha era reprezentat de lacurile litorale de la nord de Capul Midia, Taşaul, Siut Ghiol, Tăbăcăria, Mangalia etc. şi bălţile din dreapta Dunării, Seimenii, Lăţimea, Crapina, Somova etc.
 
„La luarea în stăpânire a Dobrogei de români, pescăriile erau aproape părăsite. Mulţi turci care se ocupau cu pescuitul fugiseră. Arendăşiile turceşti nu mai existau şi singura grijă a Statului român, după ocuparea Dobrogei, a fost să-şi valorifice drepturile sale asupra pescăriilor care aparţinuseră Statului turc şi pe care, din lipsă de alt sistem de exploatare, a înţeles să le arendeze în aceleaşi condiţiuni ca şi înainte de această dată“.
 
Spre a exemplifica prosperitatea pe care această ramură economică a cunoscut-o datorită investiţiilor realizate, aflăm că, după construirea Canalului „Regele Carol I“, destinat să îndulcească apa din Razim, producţia a crescut de la 34.000 kg de peşte la 1.735.000 kg, din care 365.000 numai şalău.
 
Dar mai multe informaţii interesante, inclusiv despre pescuitul în mare, puteţi citi, începând cu pagina 415, AICI
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii