Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Nici la 1924 nu lua Bacalaureatul oricine. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

01 Feb, 2018 00:00 5617 Marime text
Din noiembrie 1919, la Constanţa ia fiinţă Şcoala secundară de fete gr. II „Regina Elisabeta“, deoarece părinţii care doreau să-şi îndrume fiicele la studii mai înalte erau nevoiţi să le trimită cu mari cheltuieli la Bucureşti, la Galaţi sau în alte centre cu şcoli secundare de fete.
 
Aşa încât şcoala profesională de fete s-a transformat în şcoală secundară, iar între 24 şi 27 noiembrie, 82 de candidate s-au înscris la admitere pentru clasa I, iar de la 1 decembrie încep cursurile patru clase.
 

„Cele mai multe eleve sunt fiice de funcţionari, apoi urmează comercianţii, plugarii, proprietarii, liberii profesionişti şi numai foarte puţini industriaşi. În anul şcolar 1924-1925 şcoala a dat cea dintâi serie de nouă bacalaureate. E de remarcat şi seriozitatea examenelor particulare. Din 56 de eleve înscrise la astfel de examene în anul şcolar 1922-1923 sunt numai 24 promovate - restul retrase şi repetente“, ne descrie inspectorul-şef Ioan Georgescu, în capitolul „Învăţământul public în Dobrogea“.

 
În această şcoală se lucrau rufe de corp şi de pat pentru orfelinatele din localitate, apoi mai multe duzini de batiste pentru bazarul Societăţii „Tinerimea Română“. Întreţinea corespondenţă şi schimb de albume intraşcolare cu diferite şcoli similare din America, Franţa şi Italia. 

Din proprie iniţiativă, elevele au colectat între ele suma necesară pentru procurarea unui braţ artificial unei colege, invalidă de război. La Crăciun şi la Paşti nu se împart numai daruri celor săraci, ca de obicei; se face ceva mai mult: se vizitează bolnavi din spitale cu scopul de a-i mângâia“.

 
Mai multe amănunte despre modul cum îşi chiverniseau resursele, puteţi citi în lucrarea istorică Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească, la paginile 672-673, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii