Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:54 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Jurnal de Centenar cu universitarul Daniel Citirigă, la TVR1 - „Împăratul Germaniei pe Frontul de Est“

ro

20 Apr, 2018 00:00 2093 Marime text
Vă prezentăm astăzi cel de-al doilea episod difuzat de TVR1 săptămâna aceasta din seria documentarelor istorice realizate de jurnalista Cristina Liberis cu titlul „Jurnal de Centenar“ şi prezentat de universitarul Daniel Citirigă, prodecanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius“.
 
„Revenind la vizita Împăratului Wilhelm, la dejunul din gara de la Curtea de Argeş, îi spune lui Alexandru Tzigara Samurcaş că ar dori să viziteze monumentul de la Adamclisi şi că va face un monument în Germania, după modelul celui de la Adamclisi, doar că, în locul trofeului de pe monument, va pune statuia Sfântului Gabriel.
 
Până la urmă, împăratul Wilhelm al II-lea nu mai ajunge la Adamclisi. El se întâlneşte cu Ţarul Ferdinand al Bulgariei pe iahtul personal al lui Wilhelm, pe Dunăre, la Cernavodă. În primă fază, la dejunul de la Curtea de Argeş, Alexandru Samurcaş încearcă să obţină de la împărat o opinie despre cum vede el problema Dobrogei, pentru că, spune Samurcaş, «s-ar putea ca ţarul Ferdinand să vă primească în noul teritoriu eliberat, care se vrea teritoriu bulgar de acum». Împăratul se mulţumeşte să spună doar: «Vom vedea».
 
De ce este importantă această vizită şi este simbolică, iar oamenii politici şi memorialiştii au interpretat-o la acel moment într-o cheie optimistă cumva? Pentru că Împăratul Wilhelm, până la urmă, îl primeşte pe iahtul său pe ţarul Ferdinand, se cântă prima dată imnul Bulgariei, ceea ce se interpreta că l-ar fi primit ca pe un oaspete, şi astfel nu-i oferă şansa ţarului Ferdinand să fie el gazda pe teritoriul dobrogean. Este evident că împăratul s-a ferit să transmită acest mesaj, că Dobrogea va fi bulgărească.
 
Este interesant că Alexandru Marghiloman, liderul conservator, de asemenea germanofil, nota în memoriile sale că, pe baza unor surse germane, ştie că ţarul Ferdinand a vizitat Medgidia şi Constanţa. Iar când a vizitat Constanţa, le spunea fiilor săi: «Probabil acest oraş îl vom păstra»“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii