Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:04 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea #incredibilamemorieateatruluiconstănţean #citeşteFantasio40monografie Teatrul de Revistă „FANTASIO“. Monografia unui teatru

ro

19 May, 2018 00:00 3074 Marime text

Cartea a fost lansată în 1998, editura Leda, autor Jean Badea, coperta Ion Codrescu şi consilier editorial Valentin Sgarcea. Monografia Teatrului de Revistă „Fantasio“ cuprinde un istoric de la înfiinţare (1956) până în 1996, surprinde 40 de ani de revistă la Constanţa. Prezentarea cărţii în format digitalizat este un demers în sensul recuperării memoriei teatrului constănţean, având în vedere că arhivele acestuia sunt aproape inexistente. Cartea în format digitalizat are valoare de document privind din perspectiva urmaşilor noştri. 
 
„Să încerci monografia unei personalităţi este un risc. Oricând îţi poate scăpa din vedere un gest sau o întâmplare care, într-o viaţă de om, au fost importante. Monografia unui teatru este însă, de-a dreptul, o cutezanţă. Un teatru este o alcătuire de personalităţi, uneori incompatibile, cel mai adesea contradictorii. Un teatru este condus de un director, nu întotdeauna acelaşi şi niciodată la fel. Fiecare nou director schimbă, într-un fel, monografia teatrului. Fiecare nou actor sau fiecare vedetă care se pensionează modifică destinul teatrului. Teatrul este un organism viu format din zeci şi sute de alte organisme. Ar trebui să ai în vedere contribuţia fiecăruia la produsul final, spectacolul, ceea ce constituie o operaţiune plină de migală, de înţelepciune şi de risc.
 
Jean Badea este singurul secretar literar ce şi-a asumat riscurile alcătuirii unei monografii care acoperă integral patru decenii de existenţă teatrală a unei instituţii. «Fantasio» a început modest, ca orice teatru al acestui gen blestemat şi minunat, pentru ca astăzi să poată privi înapoi cu orgoliu. În domeniul revistei, să exişti timp de 40 de ani este, prin el însuşi, un lucru extraordinar.
 
Om de teatru, Jean Badea şi-a propus o migăloasă muncă de cercetare. El a răscolit arhivele căutând asiduu ceea ce memoria vie uitase demult. El a recompus, printr-un talent portretistic de invidiat, chipul unor creatori care «au făcut» «Fantasio» şi al altora care astăzi îl duc mai departe. Acest secretar literar perseverent şi curajos a alcătuit un tablou complet al tuturor premierelor din 40 de stagiuni şi a adăugat acestora şi efortul admirabil al teatrului de a organiza anual Festivalul Naţional al Teatrelor de Revistă, care pulsează acum nu numai pe scenă, ci şi în paginile acestei cărţi.
 
Mă gândesc că oricine, fie şi cineva de pe o altă planetă, care va dori vreodată să cunoască Teatrul de Revistă «Fantasio» va trebui să înceapă, neapărat, cu monografia lui Jean Badea.“ (Aurel Storin)
 
#citeştemaideparte
#FANTASIO 40 monografie (1998)
#Autor - JEAN BADEA
 

NOTĂ

 
Aurel Storin - 12 ianuarie 1937 - 8 noiembrie 2015. Autorul şlagărelor „Lalele, Lalele“, „Să mori de dragoste rănită“, autorul cărţii „Stela şi Arşinel. O pereche fără pereche“ (2015), secretar literar artistic al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase“.
 
Citeşte şi:

#citeșteDobrogea #memoriateatruluiconstănțean „FANTASIO 40. Monografie“, autor Jean Badea. În curând, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii