Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:52 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea In Memoriam Paul Barbăneagră, cineast de origine dobrogeană, la 90 de ani de la naştere

ro

11 Feb, 2019 00:00 2926 Marime text

Dobrogean prin naştere, dar mai mult parizian, prin adopţie... forţată, cineastul Paul Barbăneagră este prea puţin cunoscut neofiţilor într-ale cinematografiei româneşti şi tocmai de aceea ne-am gândit că este momentul să-i evocăm personalitatea.
 

 
Paul Barbăneagră s-a născut în Isaccea (Tulcea), la 11 februarie 1929, în familia comerciantului Costachi Barbăneagră, casa părintească existând pe strada Nicolae Grigorescu nr. 7. Urmează şcoala primară şi gimnaziul în oraşul natal (1935 -1943), iar Liceul „Vasile Alecsandri”, în Galaţi. După studiile de medicină neterminate, urmează Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti, secţia regie, obţinând licenţa în 1957.
 
Între 1957 - 1964 lucrează la Studioul „Sahia” unde realizează cinci filme documentare, dintre care „Nicolae Tonitza” obţine Premiul pentru cel mai bun documentar (1964). În acelaşi an participă la un festival de film la Tours (Franţa). Ajuns aici, cere azil politic şi se stabileşte la Paris.
 
Lucrează la Institutul d’Esthetique de pe lângă CNRS şi la Service de la Recherche al URTF, realizând pentru postul de televiziune „France 2”, trei filme despre artă şi tradiţie. Ele anunţau marele succes internaţional cu serialul „Arhitectură şi geografie sacră”, coproducţie a televiziunii „France 3” şi Cluny Te’le’ - Film: Versailles, palatul templu al Regelui Soare, Muntele Saint Michel şi Arhanghelul de lumină, Notre Dame de Paris, rozasă a lumii, Teotihuacan, capitala mitică a vechiului Mexic, şarpele cu pene si popoarele celui de-al cincilea Soare, Delfi, centrul lumii greceşti, Egiptul, oglindă a cerului, Faraonul, rege preot al Egiptului antic, Reims, catedrala încoronarii sacre, Osiris, zeu al reînvierii, Templul grec, leagăn al lumii moderne, Paris, arcă a timpului.
 
Pelicula „Versailles, palatul-templu al Regelui Soare”, care constituie şi fundamentul seriei, primeşte Marele Premiu pentru scenariu la Festivalul Internaţional de Film (1976). A mai realizat: „Mircea Eliade şi redescoperirea sacrului”, „Chateaubriand, desluşitor al istoriei”, „Zamfir sau rugăciunea sunetului”, „Reîntoarcerea în România”. Ultimul film în calitate de cineast, „Sibiu - Hermannstadt”, a fost produs în 1999, împreună cu Dumitru Budrala.
 
A publicat, „Arhitectură şi geografie sacră. Mircea Eliade şi redescoperirea sacrului”, Ed. Polirom, Iaşi, 2000 / „Symbolique de Paris: Paris Sacré, Paris Mythique”, Ed. Huitième Jour, Paris, 2004 (în colaborare cu Félix Schwarz). Împreună cu Cristian Bădiliţă realizează volumul de interviuri „Întâlnirea cu sacrul” (şapte interviuri cu şi despre Mircea Eliade).
 
Din distincţiile primite amintim: Marele premiu pentru imagine la Festivalul Internaţional al Filmului de Artă (1980), Marea Medalie a Analizei Arhitecturale, decernată de Academia de Arhitectură Franceză (1989), Marele Premiu al Audiovizualului Francez pentru întreaga activitate (1990). În 2009, la Paris, a primit „Meritul Cultural” decernat de Theodor Paleologu, Ministrul Culturii şi Cultelor.
 
Se stinge din viaţă la Paris pe 13 octombrie 2009. În octombrie 2009, când înceta din viaţă, la Paris, la vârsta de 80 de ani, Theodor Paleologu a declarat: „Cel mai mare regret pe care îl resimt în această zi este moartea lui Paul Barbăneagră, un excelent cineast, un patriot exemplar şi un om minunat şi generos“.

Sursa text: alternativaonline.ca
Sursa foto: aarc.ro
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii