Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:07 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea In Memoriam Georgeta Mărtoiu, teatrolog. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

ro

03 May, 2019 00:00 3063 Marime text
„Georgeta Mărtoiu, de departe cea mai tenace susţinătoare a existenţei şi excelenţei spiritului dobrogean, al stilului dobrogean!” Astfel o caracteriza prof. univ. dr. Ion Coja, în cartea „Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii”, pe una dintre autoarele (alături de Anaid Tavitian) celei mai complexe lucrări de istorie a scenei constănţene.


 
La începutul acestei luni, pe 1 mai, s-au împlinit 13 ani de când acest deosebit om de teatru, alintat „Paţai”, trecea în nefiinţă, la vârsta de 74 de ani. Născută pe 22 aprilie 1932, în oraşul Techirghiol (judeţul Constanţa), în familia lui Ştefan şi a Eugeniei Ratea, Georgeta Mărtoiu a absolvit Liceul de fete „Ana Ipătescu” din Constanţa (1951), mai apoi Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Chimie (1955), iar 18 ani mai târziu devenea licenţiată a aceleiaşi universităţi, dar la Facultatea de Litere.
 
A colaborator la Radio Constanţa, timp de 16 ani, între 1990-2006); în perioada 1993 - 1965 a predat cursuri de istorie universală a teatrului la Şcoala Populară de Artă Constanţa; între 1992 şi 1996 a predat cursuri de istorie universală a teatrului la Universitatea „Hyperion“, Facultatea de Arte din Constanţa, Secţia Actorie - Music-Hall.
 
Georgeta Mărtoiu a contribuit hotărâtor la iniţierea şi organizarea de festivaluri: „Seri de teatru antic” (1978 - 1981) şi Festivalul Săptămâna Teatrelor de Păpuşi Constanţa. Publicaţii: „Thalia Ex Ponto la cumpăna de milenii” (coautor); Monografie - Constanţa, Editura „Muntenia-Leda”, 2001); „Leac pentru drac” (perle din umorul culiselor şi reproduse de G. Mărtoiu şi Anaid Tavitian, Constanţa, Editura „Muntenia-Leda”, 2005; „Motive dobrogene în dramaturgia naţională” (în colecţia „Studii şi cercetări de istoria artei” editată de Academia Română, Bucureşti, 1973); articole pe teme de istoria şi estetica teatrului, publicate în revista „Tomis”; ziarele „Dobrogea nouă”, „Cuget liber”. A fost membră a Asociaţiei Creatorilor din Instituţiile Teatrale şi Muzicale şi a UNITER.
 
Anul trecut, cu prilejul evenimentului organizat de ZIUA de Constanţa în onoarea comunităţii teatrale constănţene, intitulat #RespectTeatru , Alexandra Ratea, nepoata teatrologului Georgeta Mărtoiu, a răspuns invitaţiei cotidianului ZIUA de a intra în posesia medaliei Jean Ionescu şi a plachetei #RespectTeatru, respectiv a scrisorii de recunoştinţă din partea Primăriei Constanţa, pios omagiu pentru întreaga activitate pusă în slujba scenei constănţene şi a istoriei teatrului de la malul mării.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii