Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea In Memoriam compozitorul Dumitru Lupu. Ar fi împlinit astăzi 66 de ani

ro

25 May, 2018 00:00 3468 Marime text
Anul trecut, pe 22 iulie, anunţul decesului compozitorului Dumitru Lupu, în urma unui stop cardiac, în chiar ziua soţiei sale, a făcut înconjurul României, încremenind întreaga lume muzicală şi nu numai.
 
Astăzi, 25 mai, ar fi împlinit 66 ani. Cel care avea să devină compozitorul imnului Dobrogei, alături de poeta Carmen Aldea Vlad, şi iniţiatorul Festivalului „Mamaia Copiilor” s-a născut în Giurgiu, pe 25 mai 1952, având ca părinți pe Gheorghe și Marioara Lupu. Absolvent al Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, secția Canto, Dumitru Lupu a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) și al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF).
 
A fost profesor universitar doctor la Universitatea „Ovidius” din Constanța din anul 2014. A fost dirijor al orchestrei Teatrului Al. Davila din Pitești între anii 1982-1990 și al Teatrului Fantasio din Constanța între anii 1990-2004.
 
Decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B - Muzică.
 
Sute de cântece din fonoteca Radiodifuziunii Române poartă semnătura lui Dumitru Lupu, ca şi numeroase spectacole şi filme pentru copii.

Cea care i-a fost soţie timp de 24 de ani, interpreta de muzică ușoară Ileana Șipoteanu, a fost cea care, anul trecut, cu prilejul evenimentului organizat pe 23 noiembrie, de Ziua Dobrogei, la iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa, ridica distincţia Meritul Dobrogean, un omagiu postum adus distinsului compozitor dobrogean.

Momentul emoţionant a fost precedat de citirea unui Laudatio, pe care îl facem public şi cu acest prilej:

„«Un adevărat profesionist al muzicii, cu o rar întâlnită sensibilitate, care mânuiește cu talent nu numai o baghetă dirijorală, ci și una magică, propagatoare de sunete cristaline, care încântă urechile tuturora», scria Aurel Manolache, prefațând una din multele lucrări semnate de confratele și colegul său de orchestră.
Dumitru Lupu este un compozitor care s-a impus definitiv în muzica românească prin calitatea şi mesajul artei sale componistice. Artist complex, de mare talent, profesionalism, sensibilitate, implicându-se cu convingere în spațiul cultural al Dobrogei. Autorul unor lucrări muzicale păstrate în Cardex-ul Radiodifuziunii și al Televiziunii Naționale, compozitorul îndrăgit al unor șlagăre de mare circulație în spațiu și timp, autor de spectacole, emisiuni radio, tv., laureat al multor concursuri și festivaluri cu profil muzical, inițiator și fondator - alături de Aurel Manolache și alți câțiva colaboratori - al Festivalului național de creație și interpretare «Mamaia copiilor» și al manifestărilor «Ștrumfii din Constanța». Autor de lucrări pentru copii printre care: ALBĂ CA ZĂPADA , SCUFIȚA ROȘIE, MICA SIRENĂ, ALI BABA și cei 40 de hoți etc.
A semnat muzica spectacolelor radiofonice: „Franțuzitele”, „O soacră”, „Licoarea fermecată”, „Pădurea albastră”, „DĂNILĂ PREPELEAC” etc, direcția muzicală a serialului „Antologia umorului românesc” produs de TVR.
A dedicat Dobrogei muzica sa, i-a scris un excelent Imn și o lucrare nemontată încă, «Adio, Kustenge», premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor.
Cetățean de onoare al orașului natal, Giurgiu, și postmortem al orașului Constanța”.
 

Citeşte şi:


#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru compozitorul Dumitru Lupu
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii