Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Foc în farmaciile constănțene, în Primul Război Mondial. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

02 Apr, 2018 00:00 3220 Marime text
Marele Război, așa cum mai este cunoscută prima conflagrație mondială, a semănat prăpăd în Dobrogea, iar farmaciile au suferit și ele de pe urma cumplitul flagel, fiind devastate: medicamentele au fost furate și transportate în Bulgaria, iar rafturile au fost incendiate.
 
Farmacistul constănțean P. Ciupercescu considera că farmacia „a fost cea mai lovită din toate celelalte instituții și întreprinderi“, pentru că „dacă din alte magazine și instituții dușmanul s’a mulțumit a fură numai rafturile, aci însă cu o pornire sălbatecă, justificată doară de poftă de distrugere, farmaciile sunt complet devastate și distruse, nelăsând în ființă în multe locuri nici un dop, care să ateste că ar fi existat cândva farmacie acolo. Material și medicamente au fost furate și transportate în Bulgaria, iar rafturile au fost date focului, după ce lădițele erau trimise săptămânal pline cu alimente în Germania, fiind cel mai comod, solid și elegant ambalaj“.
 
Efectele jafului și ale războiului au lăsat răni adânci nu doar în „trupul“ farmaciilor, ci și în sufletul slujitorilor săi, după cum subliniază Ciupercescu în volumul colectiv cu valoare de document „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“: „Astfel, din acele frumoase farmacii, în care noi cristalizasem idealul unei întregi vieți de muncă și dragoste de profesiune și care erau fala acestui oraș, nu am găsit la demobilizarea noastră decât, unii, scheletul deplorabil al rafturilor, ca niște jalnice relicve ale unei splendori trecute, iar alții, nici aceste mărturii de distrugere, ci acestea au fost înlocuite cu urmele unor manifestațiuni animalice odoriferante demne de o civilizație colosală“.
 
La scurt timp, după ocupație, reluând în calcul rolul unei farmacii într-un oraș precum Constanța, „dușmanul (...) aduce prin rechiziție toate vasele, ustensilele și medicamentele farmaciei Volanschi (Angial) din București și pune o farmacie la dispoziția publicului în localul și pe rafturile betege ale farmaciei engleze (...) unde funcționează sub direcția comandamentului german și dirigența diverșilor farmaciști rechizitionați“.
 
La finalul războiului, urmașii de la Marea Neagră ai lui Esculap au depus „o muncă greu de imaginat azi, spre a putea încropi ceva prin toate pivnițele și găurile din București, să ne rugăm pe la diferiți colegi spre a ne procura câte un cântar, o patentă, un mojar etc., ca să reîncepem. Fără bani, fără credit, mulți fără forța morală și încrederea necesară oricărui început, lipsindu-ne o cât de mică încurajare din partea guvernanților fi a guvernului, am bătut la multe uși“.
 
Durerea de a-și fi văzut munca spulberată a fost dublată de această lipsă de sprijin, de interes și de considerație din partea Guvernului, care, pe când „amnestia pe toți vânduții și dezertorii, noi băteam drumurile în căutarea unei existențe ce o pierdusem pe altarul iubirei de țară. Ba încă, la procesele de despăgubiri din 1920-21, ni s’au precupețit până întru atâta pagubele, încât sumele derizorii ce ni s’au recunoscut nu reprezintau nici plata rafturilor ce le-am făcut în urmă. Și dacă cel puțin ne-ar fi dat un leu...“.
 
Mai multe despre farmaciile dintre Dunăre și mare citiți în lucrarea Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească , disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii