Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Evoluţia agriculturii dobrogene. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

15 Jan, 2018 00:00 2932 Marime text

Filipescu oferă celor interesaţi o retrospectivă amănunţită, însoţită de tabele statistice comparative, a ceea ce a însemnat evoluţia diferitelor culturi agricole pe pământurile dobrogene, dar şi cu privire la influenţele unei clime atipice asupra acestora.
 
De-a lungul celor aproape 50 de pagini ale capitolului „Dobrogea agricolă“, inginerul agronom C. Filipescu oferă celor interesaţi o retrospectivă amănunţită, însoţită de tabele statistice comparative, a ceea ce a însemnat evoluţia diferitelor culturi agricole pe pământurile dobrogene, dar şi cu privire la influenţele unei clime atipice asupra acestora.
 
Coroborate cu datele statistice aparţinând lui Leonida Colescu, din lucrarea „Progresele Dobrogei“, am reţinut că, dacă la 1885 suprafaţa cultivabilă era undeva la 241.597 ha, ea ajunge să fie de 757.474 ha în anul 1927, cu un mic regres în 1915, cauzat de Războiul Mondial. „Această creştere atât de vertiginoasă probează, până la evidenţă, cât capital şi câtă grijă s-a plasat în provincia de peste Dunăre, în decursul celor 50 de ani de la anexare“.
 
Analizate pe specii de culturi, grâul s-a bucurat de o importanţă deosebită, ajungând ca, în comparaţie cu perioada 1895-1900, când suprafaţa ocupată era de 47.378 ha, în perioada 1911-1915 să fie de 92.927 ha, adică aproape să se dubleze.
 
În judeţul Tulcea, în schimb, cultura acestei plante nu s-a bucurat de aceeaşi atenţie, orzul fiind planta de bază din punctul de vedere al producţiei şi rentabilităţii. „Porumbul singur s-a bucurat de o creştere progresivă la ambele judeţe, atât în ceea ce priveşte suprafeţele, cât şi producţia“.
 
Despre culturile uzitate în Dobrogea, despre exploataţiile agricole, despre viticultură, pomicultură, apicultură şi sericicultură puteţi citi AICI.
  
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii