Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:35 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „Dumnezeu nu i-a creat pe toţi egali în cantitatea de materie cenuşie!”. Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

ro

17 Jul, 2019 00:00 2504 Marime text
Articolele prof. Petre T. Frangopol atestă o implicare totală a sa în politica ştiinţei, în conştientizarea opiniei publice despre situaţia intolerabilă în care a fost afundat sistemul de educaţie şi cercetarea ştiinţifică din România. Atât volumul l al integralei „Mediocritate și excelenţă. O radiografie a știinţei și învăţământului din România”, apărut în 2002, cât şi acest volum 2reprezintă un manifest pentru o ştiinţă serioasă, pentru promovarea valorii şi demascarea imposturii.


Ne-am oprit astăzi asupra unui pasaj care ilustrează cât se poate de fidel fervoarea cu care academicianul, recent glorificat cu titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Constanţa, își susţine propriile concluzii, dar și durerea de a asista la decăderea unui sistem care, de altfel, stă la temelia viitorului României.

 „Ştii carte, ... n-ai parte!
Şcoala nu este agreată în România, pentru că în ciuda corupţiei şi incompetenţei din interiorul său, ea rămâne totuşi cea mai democratică instituţie a statului. Oricât de corupt şi rău intenţionat ar fi un dascăl, dacă un elev sau un student ştie, nu îi ia nota să i-o dea celui cu pile, îi dă şi celui cu pile notă mare, dar i-o lasă şi celui merituos.

După terminarea şcolii, lucrurile se schimbă în România, celui merituos i se ia şi nota şi este trecut pe linie moartă. Ierarhia socială a României de ieri şi de astăzi nu este bazată pe criteriul competenţei, a meritului câştigat prin calitatea muncii şi a rezultatelor obţinute încă din şcoală, ci pe criteriul apartenenţei la Partidul-stat, unde morala şi interesul pentru soarta României practic nu există!

O subliniere: cu cât este mai inocent profesional, şi dovedeşte acest lucru, cu atât creşte meritul tânărului  absolvent de a fi un bun cadru de 
conducere.

Derizoriul obţinerii titlului de «doctor» în România, este de notorietate publică. Cei care dobândesc astfel de titluri complet pe nemeritat, şi sunt cu miile, se află în majoritatea funcţiilor de conducere şi decizie din ţara noastră, nutresc ură şi invidie pe cei care posedă o capabilitate intelectuală înnăscută. Dumnezeu nu i-a creat pe toţi egali în cantitatea de materie cenuşie!

Cei dotaţi, realizează lucrări de doctorat de valoare, cu rezultate publicate în revistele de prestigiu din Vest din aşa numitul curent principal. Sprijin şi înţelegere faţă de aceştia nu există, mai ales în dezvoltarea lor profesională ulterioară, pe care o realizează la nivelul Vestului. Aceste elite, nu multe, devin în ţara lor persoane non grata.

Şicanele faţă de statutul lor profesional şi a persoanei lor sunt absolut incredibile, care depăşesc normalul şi frizează absurdul. Ele nu au drept la existenţă pe pământul pe care s-au născut şi totuşi se încăpăţânează să lucreze aici, deci să nu părăsească această ţară”.

 
În același volum 2, pe care vă invităm să-l răsfoiţi în varianta digitală în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa veţi putea afla despre „Personalităţi ale știinţei și tehnicii românești”, precum Mihai Bălănescu, „Radu Vâlceanu (1923-1996), părintele chimiei moderne timişene” sau „Un mare patriot: Negoiţă Dănăilă (1878-1953)”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii