Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Ctitorul sanatoriului din Eforie, la 124 de ani de la naştere

ro

09 Feb, 2019 00:00 4772 Marime text

Din galeria personalităţilor care au marcat istoria Dobrogei, dar care nu au fost neapărat născute pe aceste meleaguri, face parte şi dr. Victor Climescu, născut la 10 februarie 1895, la Botoşani.
 

 
Absolvent al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, dr. Climescu obţinea în 1925 titlul de doctor în medicină, cu teza „Contribuţii la studiul autogrefelor osoase, fragmentare, parţiale în afecţiunile traumatice şi patologice le membrelor“, după care a fost trimis la specializări în Franţa şi Elveţia, unde a studiat tuberculoza osteoarticulară.
 
În anul 1925, Eforia Spitalelor Civile din București îl aduce pe doctorul Victor Climescu la Sanatoriul CTC din Carmen Sylva. După cel de-al Doilea Război Mondial înfiinţează aici o adevărată școală românească de chirurgie osteoarticulară pentru combaterea tuberculozei osoase. Peste 50.000 de suferinzi au trecut prin acest sanatoriu până în anul 1968.
 
Din anul 1942 devine medic primar, specialitatea chirurgie infantilă, şi rămâne timp de aproape jumătate de secol în sanatoriul din Eforie, refuzând să meargă într-un centru universitar.
 
Datorită calităţii sale de bun gospodar, în iunie 1928, Victor Climescu a fost numit primar interimar, funcţie pe care a deţinut-o o scurtă perioadă. Tot sub patronajul lui, în localitate a funcţionat o cantină pentru copiii săraci ai căror părinţi erau plecaţi pe front.
 
A murit la 19 noiembrie 1967, la Constanţa.
În semn de respect pentru munca sa, în anul 1971 unitatea medicală din Agigea a primit numele Sanatoriul T.B.C. osteoarticular „Dr. Victor Climescu“, iar o stradă din Techirghiol îi poartă numele său. În decembrie 1998, cu prilejul aniversării a 90 de ani ai spitalului de ortopedie, Consiliul Local Eforie l-a declarat post-mortem cetăţean de onoare al oraşului. Anterior, în 1991, Academie du Devouement Naţional din Franţa i-a decernat medalia de aur, cu titlu de recompensă pentru serviciile aduse operelor sociale şi umanitare.
 
În monografia „Techirghiol pentru Europa”, scrisă de Aurelia şi Ştefan Lăpuşan, autorii mărturisesc că l-au cunoscut cândva „pe acest mare Om şi Medic. Vocea lui de autoritate şi respect făcea regulile spitalului. Când paşii îl purtau prin mulţimea care aştepta la uşile cabinetului şi ale saloanelor sale, ca la o comandă invizibilă, toţi se ridicau în picioare salutând reverenţios, adulând omul mărunt, înălţat prin ştiinţa şi munca lui în rândul zeilor. Punea rapid diagnosticul, personal rezolva cele mai dificile cazuri, inventând tehnici, creând o adevărată «industrie» de instrumente şi adjuvante care să preia funcţii vitale ale organismului”. 

Sursa foto: Monografia „Techirghiol pentru Europa“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • m 09 Feb, 2019 08:55 Drept multumire si recunostinta pentru ce a facut acest OM pentru semenii lui, niste trogloditi,venetici, au distrus acest asezamint unic in sistemul de sanatate romanesc . Dar, vedeti, Dumnezeu nu doarme si primeste fiecare dupa faptele facute. La fel au distrus Teatrul Fantasio, Teatrul de Drama ,Orchestra simfonica,etc.