Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:19 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) O călătorie de acum un secol cu vaporul de la Constanța la Constantinopole

ro

14 Sep, 2019 00:00 1895 Marime text
La 13 ani de la înființarea Serviciului Maritim Român (1895) și de la deschiderea oficială a liniei Constanța-Constantinopole, publicistul Ioan Adam reușește să se îmbarce, din Constanța, la bordul unui vapor, cu destinația Constantinopole.
 

 
În monografia „Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații”, un capitol aparte este dedicat acestei călătorii, descrise cu fidelitate de autor, din care vă prezentăm un fragment.
 

„Vaporul pleacă din Constanţa noaptea ... De cu sară era linişte şi semne de călătorie bună. Excursiunea pusă la cale se vestia cu sorţi fericiţi. Bucuria şi nerăbdarea cuprinsese ca un fior de înfrăţire pe toţi cei hotărâţi la drum.
Sirena vaporului şueră primul semnal de plecare. Pe povârnişul stradei care coboară în port se lasă la vale grupe vesele de curioşi, cari vor să vadă cum se desprinde bastimentul de cheiu, noaptea. Prin şivoaele acestea de lume nepăsătoare, îşi fac loc, mai grăbiţi, călătorii orientali întârziaţi, cari dau buzna prin mulţime, de frică să nu rămâe pe mal. Trăsurile trec sgomotoase şi destinate, cu pasageri străini, cari abea se văd de după geamantanele îngrămădite. Drumul de jos, cu trecerea peste şinele căei ferate şi strecurarea printre vagoanele răsleţite pe linie, se face anevoe şi cu plictiseală prin întuneric. După ce te vezi scăpat şi de printre clădirile vămei şi ajuns pe debarcaderul înecat de lumină, respiri mai uşurat şi mai voios.

DESCARCĂ GRATUIT ÎN FORMAT PDF

Lumea furnică în toate părţile. S'aud strigătele hamalilor şi comandele, de pe punte. Vaporul alb şi măreţ se lungeşte nesfârşit în faţa digului, privind par'că mulţimea adunată, prin lumina ferestruilor nenumărate. Puntea e inundată de capete şi mişcare.
 
Sus pe catarge, ard becurile electrice, ca nişte stele căzute, şi-n noapte s'aud fluturând steguleţele ascunse de întuneric.
Sirena dă al doilea semnal de plecare. Pe punte se schimbă urări voioase şi sărutări de despărţire. Întunericul de mare umed cade greu şi rece din toate părţile şi te-'nvălue ca o mantie plouată. Stelele timide se văd clipind pe cer, în înfiorări tremurate, înecate şi ele de jilăviala nopţii.
 
Lumea care nu pleacă se dă jos din vapor, pe podul care se clatină, pe când fericiţii rămaşi pe punte flutură din batiste şi se încearcă să mai spună câte-o vorbă cunoscuţilor de pe cheiu.
S'aude şi-al treilea semnal al sirenei. Podul greu, care leagă vaporul de ţerm, se trage pe mal huruind sdruncinat, pe când helicele încep a bate în apă, ridicând forfote de spumă.
Namila uriaşă, lungă cât cheiul, îşi clatină luminile ferestrelor şi se întoarce albă şi greoae, în rada răscolită de fierberea undelor”.
 

#citeștemaideparte din lucrarea „Constanța pitorească“
#„Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații” (1908)
#Autor Ioan Adam
 
Mai multe evocări ale Constanței de acum 100 de ani citiți în lucrarea „Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații”, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:
 
#citeșteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) „Mulțimea câinilor slobozi îți aduc aminte de Constantinopol“
 
#citeşteDobrogea „Constanţa e menită să îndepliniască un rol mare în viaţa tânărului nostru Stat“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

#citeșteDobrogea De la măreția Tomisului la sătucul necunoscut și sărac Kiustenge. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

#citeșteDobrogea „Ceea ce ați găsit voi în Dobrogea n-o să mai apuce nici copil de copilul vostru“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii