Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:35 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „Cetăți, muzee și colecții de antichități din sudul Dobrogei“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

08 Jan, 2019 00:00 2530 Marime text
 În fiecare număr din publicația Societății Culturale Dobrogene „Analele Dobrogei”, descoperim materiale ce merită aduse în atenția cititorilor noștri. Cei ce sunt interesați să parcurgă articolele în varianta integrală pot accesa Biblioteca Virtuală.
 

 
Astăzi, prezentăm material din numărul din anul XIX, volumul III, 1938, începând cu paginile 83/67, semnat de Ioan Micu. Articolul este intitulat „Cetăți, muzee și colecții de antichități din sudul Dobrogei” și poate fi citit aici.
 
Autorul ne prezintă în articolul din „Analele Dobrogei” câteva considerații referitoare la trecutul îndepărtat al Dobrogei, mai precis „inițiativa etnică” și „solidaritatea organizatoare a ordinei romane”, precum și istoria bogată și zbuciumată a acestei zone relativ mici în comparație cu altele.
 
„O însemnătate excepțională au, pentru Dobrogea, coloniile grece de pe litoral, acea pleiadă de cetăți cu o deosebită înfățișare maritimă și comercială. Mărturiile istoricilor antichității și săpăturile arheologice au permis cunoașterea vieții cu totul evoluate, pe care o duceau coloniștii ținuturilor grecești, în continua lor legătură cu băștinașii traci, în epoca dinaintea și apoi de după stăpânirea romană”.
 
„Trecând la vremurile istorice, trebue semnalat că Dobrogea a făcut mai întâi parte din domeniul de colonizare al Elenilor, și anume din acela care fu creat de prima mișcare a acelei vieți active a Ioniei, care simțea nevoia de a radia peste tot pământul.  Sudul Dobrogei nu avea cetăți și forturi numai pe malurile celor două mari ape, ci chiar în interior, așa cum întâlnim și în nord. Linia de cetăți de pe mediana Dobrogei, pornind dela Ibida, trecând prin Ulmetum, Tropaeum Traiani, Civitas Ausdecensium se continua în sud prin două cetăți de seamă: Abrittus și Zaldapa”,
mai arată autorul.
  
Puteți accesa varianta integrală a numărului din revista „Analele Dobrogei“ (serie veche), anul XIX, volumul III, 1938, aici.  

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai  drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

Cotidianul ZIUA de Constanța și-a depășit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei și a personalităților sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța, puteți să descărcați în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoașterea istoriei locale
 
Citește și:
 
#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)
 
#citeşteDobrogea „Oraşul nostru renaşte repede din cenuşa ruinelor întocmai ca pasărea Phoenix“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii